Volledig scherm
Willem-Alexander en Máxima bij het Energiehuis in Dordrecht. © ANP

Koning komt naar Dordrecht voor start 'Ode aan de Synode'

Koning Willem-Alexander komt op 10 november naar Dordrecht. Hij zal aanwezig zijn bij de start van 'Ode aan de Synode'. Gedurende een half jaar staat Dordrecht stil bij het feit dat de Synode van de Dordrecht 400 jaar geleden plaatsvond. 

Burgemeester Wouter Kolff zegt zeer vereerd te zijn de koning te mogen ontvangen in de stad. ,,Gedurende een half jaar staat Dordrecht in het teken van de Synode. We zijn trots op de vele initiatieven uit de stad." De opening vindt om 18.30 uur plaats in de Augustijnenkerk. De koning leest een bij de gelegenheid passende passage voor uit de Statenbijbel, als eerbetoon aan dit belangrijke erfgoed.

Na de lezing in de Augustijnenkerk zal de koning voor het Hof van Nederland symbolisch een robotarm in werking zetten, die gedurende negen maanden de Statenbijbel kalligrafeert. Vervolgens opent hij in het Dordrechts Museum een expositie die de titel 'Werk, bid & bewonder - Een nieuwe kijk op calvinisme' draagt. Hij legt daar een bijzondere bijbel neer bij de koninklijke bijbels die onderdeel zijn van de tentoonstelling. Er zijn daarnaast schilderijen van Rembrandt, Van Gogh, Mondriaan en Bol te zien. 

Synode

Volledig scherm
Koning Willem-Alexander tijdens de opening van de tentoonstelling Willem II in het Dordrechts Museum. Links museumdirecteur Peter Schoon. © Richard van Hoek Fotografie

Met Ode aan de Synode gaat Dordrecht 400 jaar terug in de tijd. In 1618 en 1619 was de stad ruim zes maanden het centrum van Europa. Meer dan honderd professoren, politici en predikanten uit binnen- en buitenland, verbleven in de stad voor een unieke bijeenkomst. Deze Synode van Dordrecht had grote gevolgen voor de landspolitiek, het kerkelijk leven en de cultuur in de Republiek. Er werd opdracht gegeven om de eerste officiële Nederlandse vertaling van de bijbel te laten maken, de Statenvertaling, en de 'Dordtse leerregels' werden opgesteld.

Dordrecht

Het is niet voor het eerst dat de koning een bezoek brengt aan Dordrecht. Uiteraard vierde hij er in 2015 zijn verjaardag, tijdens Koningsdag. Daarvoor opende hij in 2014 al de tentoonstelling Willem II in het Dordrechts Museum. Daar werd hij april vorig jaar ook nog gezien, toen hij van museumdirecteur Peter Schoon en conservator Sander Paarlberg een persoonlijk rondleiding kreeg door de expositie Een Koninklijk Paradijs. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht