Bekeuringen hangen pas in de lucht als mensen geen afstand houden en niet voor rede vatbaar zijn.
Volledig scherm
Bekeuringen hangen pas in de lucht als mensen geen afstand houden en niet voor rede vatbaar zijn. © Jeffrey Groeneweg/Qphoto

Korpschef: ‘We bekeuren alleen als uiterste middel bij samenscholing’

De politie wil het samenscholingsverbod voor meer dan twee personen niet aangrijpen om massaal boetes uit te schrijven. ,,Bekeuren is het uiterste middel en geen doel op zich’’, zegt de waarnemende korpschef van Rotterdam-Rijnmond, Karin Krukkert. ,,We spreken aan en waarschuwen. Als het niet anders kan, zullen we bekeuren.’’

Het samenscholingsverbod is onderdeel van de nieuwe noodverordening tegen de verspreiding van het coronavirus en geldt voor de veertien gemeenten van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Op het overtreden van het samenscholingsverbod staat een boete van 400 euro per persoon.

De politie verwacht dat de noodverordening bijdraagt aan het beperken van het risico op verspreiding van het coronavirus en wil verder vooral een beroep doen op het ‘gezond verstand’ van burgers. ,,De coronacrisis vraagt gedragsaanpassingen van ons allemaal. Wij zien al dat het grootste deel van de samenleving het goed oppakt. Bedrijven nemen maatregelen en burgers veranderen hun gedrag. Daar hebben we waardering voor.’’

Quote

Wij zien dat het grootste deel van de samenle­ving het goed oppakt

Karin Krukkert (wnd korpschef)

De coronacrisis heeft voor een grote verschuiving in het werk van de politie gezorgd sinds het kabinet bijna twee weken geleden besloot tot ingrijpende maatregelen. Scholen, kinderdagverblijven, sportclubs en horecagelegenheden zijn sindsdien dicht en mensen blijven in groten getale thuis.

Risico’s

Om risico’s in contacten zoveel mogelijk te vermijden, is de politie gestopt met preventief fouilleren en grootschalige alcoholcontroles. ,,Maar als we een bestuurder slingerend zien rijden, zetten we het voertuig wel langs de kant’’, zo zegt Krukkert.

De politie stelt verder bepaalde onderzoeken uit. ,,Bij schietpartijen doen we niets anders dan nu, maar bij een fraudeonderzoek kan een aanhouding wel wachten. Neem van ons aan dat van uitstel geen afstel komt. We moeten er alleen nu ook rekening mee houden dat de capaciteit bij de rechterlijke macht beperkt is. En alle spoedeisende handelingen in een zaak gaan ook door, zoals het veiligstellen van camerabeelden en het afluisteren van telefoongesprekken.’’

Woninginbraken

De politie ziet de aard van de meldingen en de criminaliteit veranderen sinds mensen noodgedwongen binnenblijven. Het aantal incidenten daalt landelijk. Deze contreien vormen geen uitzondering, blijkt uit een eerste analyse van de politie. Aanrijdingen en woninginbraken gebeuren veel minder, maar de politie ziet zich wel geconfronteerd met een toenemend aantal meldingen van overlast en onrust in wijken en straatroven. 

Het aantal meldingen van babbeltrucs, huiselijk geweld en online misdrijven (waaronder online oplichting) laat volgens de politie nu geen opvallende toe- of afname zien. Wel proberen cybercriminelen onder meer persoonsgegevens te bemachtigen door corona-gerelateerde phishingmails te sturen. Ook oplichters maken misbruik van de crisis, bijvoorbeeld door mondkapjes aan te bieden die nooit worden geleverd. Zo hield de politie Rotterdam in samenwerking met de landelijke politie afgelopen week in Dordrecht een man en een vrouw (beiden 27) aan op verdenking van coronagerelateerde oplichting.

De politie heeft nu voldoende agenten om de taken uit te voeren. ,,We zijn daar waar de burger ons nodig heeft.’’ Dat komt ook doordat het op een aantal vlakken veel rustiger is geworden. Evenementen, voetbalwedstrijden en horecanachten gaan immers nu niet door. Dat scheelt veel politie-inzet.

Het ziekteverzuim van agenten is momenteel hoger dan normaal, maar is volgens de politie niet zorgwekkend. Als het nodig is, gaat de politie nog meer prioriteiten stellen in de werkzaamheden.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht