Volledig scherm
Kunstenaars mogen hun werk uitstallen in de leegstaande winkelpanden op De Kerkbuurt, om de straat zo 'toch nog een beetje gezellig te houden'. © Richard van Hoek Fotografie

Kunst als wapen tegen leegstand op Sliedrechtse Kerkbuurt

Lokale kunstenaars kunnen hun werk kwijt in de lege panden van de Sliedrechtse winkelstraat Kerkbuurt. ,,Zo is het toch nog een beetje gezellig."

Wat moeten we met al die lege winkelpanden op de Sliedrechtse Kerkbuurt? Dit vragen ondernemers, vastgoedeigenaren en de Sliedrechtse gemeente zich af. Een antwoord: Kunst! Vier van de elf lege winkelpanden zijn hiermee al opgevuld. Lokale kunstenaars kunnen er hun werk kwijt.

,,De voordelen hiervan zijn dat - bij gebrek aan huurders - de panden in ieder geval worden onderhouden, vol komen te staan en dat er meer leven is op de Kerkbuurt", zegt Jan de Vos, regisseur van de 'Nieuwe Winkelstraat Kerkbuurt'. Dit is een groep bestaande uit de Kerkbuurtse ondernemers, vastgoedeigenaars en de gemeente. Niet alleen kunstenaars worden aangetrokken, er worden ook actief jonge ondernemers geworven. ,,We denken aan pop up- of concept stores. De insteek is dat alle leegstaande panden volgend jaar zomer gevuld zijn, wel of geen huurders."

Ongezellig

Winkeliers zijn er blij mee. Kunst maakt het gezelliger, is de mening. De gevolgen van de leegstand worden goed gemerkt. ,,Het is hier gewoon ongezellig. Mensen hebben minder redenen om te komen, omdat er gewoon minder winkels zijn. En dat merken wij ook aan de omzet", zegt Melissa Rink van Holland Barret. Ook Gijs de Waard van boekhandel De Waard vindt de kunst een goed idee. ,,Gezellig, beter dan die lege panden."

Marnet van der Heijden van kapperszaak Medusa beaamt het: ,,Kunst, volle etalages, het is allemaal beter dan lege panden. Maar het moet eigenlijk nog gezelliger worden op de Kerkbuurt. Dit is niet dé oplossing tegen de leegstand."

De groep 'Nieuwe Winkelstraat Kerkbuurt' is ondertussen druk bezig de ingedutte winkelstraat leven in te blazen. ,,Er zijn allerlei dingen gaande. We zijn evenementen aan het organiseren en er komt een Sinterklaashuis. Heel leuk allemaal en ook goed voor de ondernemers en hun omzet. Het is belangrijk dat we er nu met elkaar hard voor gaan werken om De Kerkbuurt aantrekkelijk te houden", zegt De Vos.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Sliedrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht

Poll

Prima als de maximale snelheid op de N3 wordt verlaagd naar 80

  • Mee eens (53%)
  • Niet mee eens (47%)
2253 stemmen