Volledig scherm
De brievenbus aan de Blaauwweg die eerder dit jaar even weg was, mag blijven staan. © Victor van Breukelen

Kwart van de Dordtse brievenbussen wordt verwijderd

PostNL haalt de bezem door het aantal brievenbussen in de regio. Eén op de vier brievenbussen wordt volgende maand weggehaald. Op een plek wordt een nieuwe geplaatst: aan de Ohmweg in Alblasserdam.

In Dordrecht verdwijnen 25 van de 102 brievenbussen, zo laat het postbedrijf weten. De veelbesproken bus aan de Blaauwweg blijft staan waar die staat. Het exemplaar langs die straat werd in maart al van zijn plek gehaald oom ruimte te maken voor de aanleg van het warmtenet, wat tot woede van de buurt leidde. Door een misverstandje bij de klantenservice bij het bedrijf kregen boze Dordtenaren dat die brievenbus niet meer terug zou komen, maar dat gebeurde enkele weken later toch.

Noodzakelijk

PostNL zegt dat de maatregel noodzakelijk is, omdat er steeds minder post verstuurd wordt. Het bedrijf vroeg organisaties en gemeente eerder om mee te denken. Alleen de brievenbussen die weinig worden gebruikt zouden verwijderd worden of naar plekken verkassen waar veel mensen komen zoals winkelcentra, supermarkten of plekken aan het begin van een woonwijk.

Van dat laatste is in de regio alleen in Alblasserdam sprake, maar de nieuwe brievenbus komt in dat dorp op een bedrijventerrein. Van de zestien in die gemeente blijven er tien over.

Van vier naar twee

Heerjansdam wordt het hardst getroffen van de regio. Daar staan er nu nog vier, maar dat aantal wordt teruggeschroefd naar twee. Die aan de Ganzekant en de Dorpsstraat worden weggehaald. In Zwijndrecht worden er elf van de 37 opgedoekt, in Papendrecht elf van de 28, in Sliedrecht acht van de 23 en in Hendrik-Ido-Ambacht negen van de 24. De operatie begint op 4 augustus en duurt naar verwachting vier weken.

Eerder was al bekend geworden dat in Hardinxveld-Giessendam bijna de helft van alle bussen verdwijnt. In Molenwaard geldt dat voor 4 van de 29 bussen. In Hardinxveld-Giessendam komt wel een nieuw exemplaar terug.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht