Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Lachgas te koop aan de bar van club De Kazerne

VideoLachgas is in club De Kazerne in Dordrecht een hippe party­drug. Het gas, dat een korte kick geeft, is sinds kort zelfs voor een paar euro te koop aan de bar. Het Albert Schweitzer ziekenhuis en de ambulancedienst ontraden het gebruik.

,,In horecazaken en op evenementen door het hele land zijn ballonnen met lachgas een hype’’, ziet ondernemer Duco Bolte van de Kazerne. ,,We hebben uitgezocht wat de wettelijke status is. De verkoop, handel, het bezit en het gebruik van lachgas is niet strafbaar.’’

Het ASz stelt dat de verkoop de eigen verantwoordelijkheid is van de ondernemer, maar raadt het gebruik wel af. ,,Noch bij het ASz, noch bij de ambulancedienst zijn gevallen bekend van onwelwordingen door het gebruik van lachgaspatronen. Dat neemt niet weg dat beide instellingen het gebruik van lachgas als drugs met klem ontraden. ,,Je brengt een chemische verbinding in je lichaam die daar niet voor bedoeld is, die voor die toepassing niet is getest en waarvan we de langetermijngevolgen niet kennen.’’

Angsttrip

Quote

Alsof je hersens trillen en je moet ongecontro­leerd lachen

22-jarige lachgas-gebruiker

Een 22-jarige Dordtse die de lachgaspatronen in haar vriendenkring gebruikte, omschrijft de korte heftige roes: ,,Alsof je hersenen trillen. En je moet ongecontroleerd lachen. Sommigen krijgen een piep in hun oor, bij anderen gaat het geluid langzaam of valt weg. Ik heb ook gezien dat de ogen van mensen wegdraaiden.’’ Volgens haar gebruiken sommige gebruikers wel dertig lachgaspatronen -die eerst in een ballon worden geleegd om het gas te kunnen inhaleren- tijdens het stappen. Gezondheidseffecten zijn er volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu bij recreatief gebruik (minder dan tien ballonnen per sessie) niet te verwachten. Verslaving komt volgens het Trimbos Instituut niet voor, hoewel ‘er wel mensen zijn die op een avond niet meer kunnen (of willen) stoppen.’’ Trimbos waarschuwt dat gebruikers een angsttrip kunnen krijgen en nog uren na het gebruik minder oplettend zijn. De langetermijneffecten op het brein zijn ook volgens Trimbos onbekend.

Ondernemer Bolte van De Kazerne neemt het standpunt van het Albert Schweitzer voor kennisgeving aan ,,Ik neem aan dat het ziekenhuis het gebruik van lachgas afraadt, net zoals ze vet eten, bespoten groente en wiet, omdat er gezondere opties zijn,’’ zegt hij. 

In samenwerking met indebuurt Dordrecht