Leerkrachten voelen zich 'als een vis op het droge'

VIDEODuizenden basisschoolleraren staakten vanochtend een uur lang. Zo ook de leraren van MKC Mozaïek uit Dordrecht. Al vissend bij de Nassauvijver wilden ze de staking een ludiek karakter geven. ,,We vissen achter het net, omdat we al jarenlang niet krijgen wat we verlangen.”

Corien Derks, lerares op MKC Mozaïek, is de bedenker van deze 'visactie'. ,,We zijn allemaal in het basisonderwijs een uurtje aan het staken voor minder werkdruk en hogere salarissen.” Ze denkt dat de meeste leerkrachten niet alleen een hoger salaris willen, omdat het daar niet alleen om gaat. ,,We zouden het ook fijn vinden als het kind weer centraal komt te staan, want het kind is niet alleen een lettertje of een cijfertje van een cito-toets. Er moet gewoon meer aandacht voor het onderwijs in het algemeen.”

Gisteren maakte staatssecretaris Sander Dekker bekend dat er vooralsnog geen geld is voor salarisverhoging in het basisonderwijs. De lerares denkt echter dat een hoger salaris er ook voor kan zorgen dat het beroep weer aantrekkelijker wordt. ,,Zo zouden meer studenten voor de Pabo kunnen kiezen. Op dit moment is er niet zoveel erkenning middels een salaris.” Ze merkt op dat het niet puur om de hogere lonen gaat, maar ook om het onderwijs zelf. ,,Zo krijgt het vak de status die het verdiend.”

Aandacht 

Derks legt uit dat een lagere werkdruk in het basisonderwijs veel positieve gevolgen kan hebben. ,,Zo hoeven we niet alleen maar allerlei dingen te noteren, maar hebben we ook tijd voor voorbereidingen voor goede lessen. En kunnen we écht aandacht geven voor het individuele kind. Op dit moment komen we daar namelijk niet aan toe.”

Petra te Lintelo zit al 17 jaar in het onderwijs. Ook zij vindt dat er geld moet komen voor extra zorg. ,,Passend onderwijs betekent dat je in je klas zorg verleent. Maar met zulke grote klassen en zoveel werk heb je daar te weinig handen voor.” Ze vertelt dat het jammer is dat het vak zo zwaar wordt gemaakt. ,,Het is namelijk het mooiste vak dat er is en ik doe het iedere dag nog met veel plezier. Daarom hoop ik dat er iets met deze actie wordt gedaan.”

Volledig scherm
'Wij willen niet op een droogje zitten', aldus de leerkrachten van MKC Mozaïek. © VICTOR VAN BREUKELEN

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

poll

Mag bij vrouwen met problemen worden aangedrongen op anticonceptie?

  • Ja, dat kan zowel ouder als kind een hoop ellende besparen (78%)
  • Nee, dit is niet iets waar de politiek zich mee bezig moet houden (22%)
1211 stemmen