Volledig scherm
Burgemeester Schrijer kan een bal hooghouden, maar geen gymzaal beloven. © VICTOR VAN BREUKELEN

Leerlingen vragen om eigen sportzaal in de wijk

Burgemeester Dominic Schrijer maakte gistermiddag indruk op leerlingen van twee Zwijndrechtse scholen: hij hield moeiteloos een balletje hoog.

De leerlingen van de scholen De Notenbalk en De Develhoek hadden hem de voetbal net overhandigd om hem eraan te herinneren dat de scholen nog altijd springen om een gymzaal in de wijk Heer Oudelands Ambacht. Bij gebrek daaraan moeten ze een uur heen en weer lopen naar de Develhal. Dat gaat ten koste van een uur gymmen: waar scholen twee uur gymnastiek per week horen te geven, merken ze de wandeling ook als een uur gym aan.

Heikel dossier

De burgemeester nam het sportattribuut graag aan, maar liet zich niet verleiden tot beloftes. Hij weet maar al te goed dat de kwestie van de gymzaal in deze wijk een heikel dossier is. Vier jaar geleden al kwam de leerlingenraad van De Develhoek met het verzoek dit probleem op te lossen. Een jaar later willigde de gemeenteraad dat verzoek enthousiast in. ,,De kinderen van toen zijn allang van school'', weet directeur Sandor van der Laan van De Develhoek.

De gemeenteraad had buiten de waard gerekend. Toen burgemeester en wethouders besloten de zaal naast De Notenbalk te bouwen, ontstond daar een storm aan protest. De buurt maakte massaal bezwaar, met name vanwege de hoogte en de verwachte parkeerproblemen. De gemeenteraad was zo gek niet of ze haalde een streep door het plan.

Vijandige sfeer

Inmiddels zint de gemeente op twee mogelijkheden: de bouw van een verdiepte zaal op de plek van de huidige speelzaal van De Notenbalk of nieuwbouw bij wijkgebouw Het Klankbord.

De gemeente hield daarover een informatieavond voor omwonenden. ,,Maar daar ontstond opnieuw een vijandige sfeer'', herinnert Van der Laan zich: ,,Die mensen kunnen het heel goed verwoorden. Wij vinden het belangrijk dat de kinderen ook een stem hebben. Daarom staan we nu hier.'' Schrijer snapt wel dat er verzet is: ,,In beide buurten zijn de bewoners gewoon tegen. De wijk is destijds eigenlijk net te krap opgezet. Er is weinig ruimte.''

Binnenkort moeten eerst burgemeester en wethouders en vervolgens de gemeenteraad een knoop doorhakken.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Zwijndrecht en omstreken? Schrijf je hier in! 

In samenwerking met indebuurt Dordrecht