Volledig scherm
© Milan Rinck

Leger des Heils wil minder bedden in pand aan het Kromhout

Het Leger des Heils wil het aantal bedden in de nachtopvang verminderen. De instantie wil terug naar veertig stuks, met een reserve van dertig voor de drukkere wintermaanden.

Dat maakte Robert de Bruin van het Leger des Heils woensdagavond bekend tijdens een informatieavond over de Visie Opvang voor omwonenden van Kromhout en Kasperspad. De zorgverlener wil af van de huidige slaapzaal, omdat dat onderling veel onrust veroorzaakt bij cliënten die er overnachten. Dat geregeld zorgt voor conflicten. Het pand moet daarom verdeeld worden in zoveel mogelijk éénpersoonskamers.

Daarnaast heeft het leger een andere locatie in de stad op het oog waar plaats is voor 22 bedden. Die zouden dan op termijn bestemd zijn voor vervolgopvang, nadat cliënten in eerste instantie zijn opgevangen aan het Kromhout. Die 22 bedden worden volgens De Bruin bestemd voor mensen met complexe verslavingsproblemen, die wel een dagbesteding hebben.

Onbegrip

Dat stuitte op onbegrip bij diverse aanwezigen. ,,Dat is de ‘betere’ groep’’, oordeelde één van hen. ,,Dus dat betekent dat wij de grootste shit hier houden.’’ Omwonenden klagen al jaren over dealers, drugsgebruikers, geweld, bedreiging enzovoort.

Quote

Als je boodschap­pen doet bij Dirk word je in je gezicht gespuugd

Ook woensdagavond werden daar weer talloze voorbeelden van genoemd. ,,Jullie kunnen het zo mooi vertellen, maar er verandert niets. Wees daar gewoon eerlijk over. Als je boodschappen doet bij Dirk word je in je gezicht gespuugd.’’

Volledig scherm
Enkele tientallen bezoekers bij de informatieavond over de Visie Opvang. © AD

Toch waren er ook andere geluiden te horen, al waren die spaarzaam. ,,Ik ben juist heel hoopvol. Als dit allemaal lukt, zou dat een enorme verbetering zijn’’, aldus een bewoonster van het Kasperspad. ,,Maar waar het helaas aan ontbreekt is vertrouwen.’’

De gemeenteraad praat in december over de Visie Opvang. Een planning voor de verbouwing is er nog niet.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht