Volledig scherm
Foto ter illustratie. © anp

Lerarentekort te lijf met zij-instromers uit Dordrecht

24 kandidaten telt de eerste lichting zij-instromers van de pabo’s van Hogeschool Inholland in Dordrecht en Rotterdam. Zij mogen direct aan de slag. Vanaf hun eerste dag staan ze betaald voor de klas.

De gemeente Rotterdam, die het huidige lerarentekort graag wil oplossen, hielp bij werving van kandidaten. De nieuwe opleiding is bedoeld voor hbo’ers en wo’ers die een carrièreswitch willen maken. Zij moeten zelf een basisschool zoeken die hen in dienst wil nemen als zij-instromer. ,,Er zijn veel professionals die ervan droomden om meester of juf te worden en nu alsnog een carrièreswitch kunnen maken’’, zegt Elsbeth Veldhuijzen, opleidingsmanager van de pabo van Inholland Rotterdam.

Zij noemt de nauwe samenwerking met basisscholen uniek. ,,Kandidaten staan al vanaf dag 1 voor de klas, studeren maximaal twee jaar en worden in die tijd betaald voor het lesgeven.’’

Proeflessen

Volledig scherm
InHolland in Dordrecht. © Victor van Breukelen

Scholen kijken op basis van gesprekken en proeflessen of ze in zee willen met de zij-instromers. Daarna beoordeelt de hogeschool aan de hand van een intakeprocedure of zij over voldoende competenties beschikken om direct aan de slag te gaan. Na een positief assessment begint de scholing.

Als kandidaten het traject goed doorlopen, ontvangen zij het getuigschrift zij-instroom, dat gelijkwaardig is aan het pabo-diploma. Alle opleidingskosten zijn voor de werkgever die de zij-instromer in dienst neemt. De school kan hiervoor subsidie aanvragen. In januari start een tweede lichting.

Belangrijk werk

Lianne Popijus (40) is een van de eerste zij-instromers. De moeder van drie studeerde aan de agrarische hogeschool en gaf lang geleden biologie op het vmbo. Daarna werkte ze als zelfstandig ondernemer. ,,Mijn kinderen gaan nu allemaal naar school en dus vond ik het een perfect moment voor deze stap.” Popijus noemt lesgeven ‘fantastisch en belangrijk’ werk. ,,Ik draag graag een steentje bij aan goed onderwijs en het verkleinen van het lerarentekort.”

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht

Poll

De sluitingstijden voor horeca in Dordrecht moeten:

De sluitingstijden voor horeca in Dordrecht moeten:

  • Blijven zoals het nu is. Het is prima zo. (38%)
  • Alleen de sluitingstijden in het centrum loslaten en ondernemers zelf laten bepalen. (14%)
  • Alleen horeca buiten het uitgaanskerngebied twaalf keer per jaar de kans geven later dan 00.00 uur open te zijn. (11%)
  • Zowel sluitingstijden centrum loslaten als horeca buiten de kern meer ruimte geven. (38%)
888 stemmen