Volledig scherm
Mantelzorgers krijgen straks een gratis Dordtpas. Niet alle raadsleden zijn daar voorstander van. © ANP

Lof, maar ook kritiek op Dordtpas in raad

De Dordtse gemeenteraad is enthousiast over de invoering van de Dordtpas, waarmee Dordtenaren vanaf 2020 korting kunnen krijgen op allerlei uitjes. ,,Hiermee gaat een langgekoesterde wens in vervulling’’, vond onder andere Kevin Noels (D66).

Toch was er dinsdag ook kritiek, bijvoorbeeld vanwege de ‘verhuizing’ van de zogeheten mantelzorgwaardering naar de pas. Nu krijgen mantelzorgers nog 200 euro per jaar van de gemeente als dank voor hun inzet.

Volgend jaar wordt dat bedrag gehalveerd, omdat steeds meer mensen het geld aanvragen. Vanaf 2020 krijgen mantelzorgers een Dordtpas, met daarop een tegoed van 60 euro dat zij naar eigen goeddunken kunnen uitgeven bij de deelnemers van de pas.

Sigaar

Een sigaar uit eigen doos, vonden onder meer GroenLinks, PVV, SP en PvdA. ,,Wat een slecht voorstel’’, oordeelde Renate de Feo (SP). ,,Laat mensen vrij in de besteding zoals dat nu is’’, vond Cor van Verk (PvdA). ,,Met die 200 euro kan de overheid benadrukken hoe belangrijk de mantelzorg gevonden wordt’’, stelde Dan van Leeuwen (PVV).

De SP diende een motie in om het bedrag te houden op 200 euro, maar daarvoor was geen meerderheid. Wethouder Peter Heijkoop zegt dat er juist meer geld wordt uitgetrokken om mantelzorgers te ontlasten en te ondersteunen. ,,Dat willen we niet alleen doen door hen geld te geven.’’ Er wordt bijvoorbeeld geïnvesteerd in respijtzorg en vergoeding van de parkeerkosten die mantelzorgers moeten maken.

Mensen met een inkomen van maximaal 140 procent van het wettelijk sociaal minimum, krijgen de Dordtpas gratis. D66 wilde dat percentage oprekken tot 150 procent, waardoor mensen net buiten de boot vallen. De partij kreeg daarvoor geen meerderheid.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht