Volledig scherm
Industrie in de Dordtse Tweede Merwedehaven. © Archieffoto ANP XTRA

Lucht in Drechtsteden meer vervuild dan gemiddeld

De lucht in de Drechtsteden is meer vervuild dan landelijk het geval is, gelet op de hoeveelheid stikstof en fijnstof in de lucht. Die conclusie is te trekken op basis van onderzoek van het RIVM. 

Uit de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), die door dataonderzoeksbureau Local Focus zijn geanalyseerd en uitgesplitst per gemeente, blijkt dat de luchtkwaliteit door uitstoot van verkeer en industrie in 2018 landelijk iets verslechterd is ten opzichte van het jaar daarvoor. Volgens het RIVM komt dat mede door het uitzonderlijk droge weer dat het land vorig jaar in zijn greep hield.

Stikstof

Alle Drechtsteden gemeenten scoren, net als de meeste andere gemeenten in de Randstad, hoger dan het landelijk gemiddelde van 18,8 microgram stikstofdioxide per kubieke meter lucht (μg/m3). Deze stof wordt voornamelijk uitgestoten door verkeer. Papendrecht spant in de regio de kroon met 23,9 microgram per kubieke meter. Alleen in Molenlanden is er een lagere concentratie gevonden dan het landelijke gemiddelde (‘slechts’ 18,4 μg/m3). 

Ook van fijnstof, voornamelijk afkomstig van veehouderijen en industrie, werd in de regio een hogere concentratie aangetroffen in de regio dan het landelijke gemiddelde (19 μg/m3).Binnen de regio zijn de verschillen in de concentratie fijnstof minimaal. In Alblasserdam (20,3 μg/m3) werd de hoogste concentratie gemeten, in Molenlanden werd de laagste concentratie aangetroffen (19,3 μg/m3).

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht