Maia Topuridze (49) in het Drievriendenhof in Dordrecht.
Volledig scherm
Maia Topuridze (49) in het Drievriendenhof in Dordrecht. © Maartje Brockbernd

Maia viert voor het eerst kerst met haar vriend: ‘Ik heb ervaren dat het leven in één klap kan veranderen’

VAN DE STRAATFotograaf Maartje Brockbernd en verslaggever Robin Nanninga lopen wekelijks iemand tegen het lijf. Deze keer kwamen ze Maia Topuridze (49) tegen in het Drievriendenhof in Dordrecht.

,,Kerst is dit jaar bijzonder voor mij. Ik vier het voor het eerst met mijn vriend. Hij komt uit Corsica, Frankrijk en gaat voor me koken. We vieren het lekker thuis. Waarschijnlijk komt mijn 21-jarige zoon ook langs met zijn vriendin. Ik kom oorspronkelijk uit Georgië. 

Toen ik klein was, vierden we kerst daar op 7 januari, volgens de oude kalender. De afgelopen tien jaar vieren ze het in Georgië ook gewoon in december, net als hier. Net zo groots en traditioneel.

Ik kwam in 1994 naar Nederland, als vluchteling. Het was mijn redding, ik dacht tijdelijk. Het was burgeroorlog in mijn land. Ik werkte toen als journalist. Een andere mogelijkheid dan vluchten was er niet voor mij. Ik had niet gedacht dat ik hier 25 jaar later nog zou wonen. Het gebied waar ik woonde is tot op de dag van vandaag onveilig, bezet door de Russen. Ik ben er nooit meer teruggeweest. Ik ben hier alleen gekomen. Al mijn familie bleef daar.

Quote

Ik zou als kerstwens aan iedereen willen zeggen dat je van ieder moment in het leven moet genieten

Maia Topuridze

Met vrienden van toen heb ik nog veel contact. Als we elkaar via social media spreken, doen we alsof er niets is gebeurd. We praten niet over oorlog, dat vermijden we. Het zorgt voor heel veel pijn en verdriet. Meer dan 20.000 mensen zijn afgeslacht. Ik vind het heel bijzonder dat ik die vriendschappen van bijna dertig jaar geleden nog steeds heb.

Ik had me mentaal heel goed op mijn vlucht voorbereid. Ik was sterk. Toch herinner ik me hoe zwaar ik het had, mijn eerste dagen in Amsterdam. Ik dacht: Maia, wat heb je gedaan? Ik kwam in mijn zomerse jurkje aan en had het zo koud. Ik weet nog hoe ik 30 minuten mijn handen onder de warme kraan in een toilet hield om me op te warmen.

Ik trouwde, kreeg een kind. Na mijn scheiding kwam ik aan het werk. Dat is een grote stap in mijn leven geweest. Ik had geen familie, maar kreeg veel collega’s en vrienden. Die sociale contacten hebben mij veel gedaan. Dat is de basis van mijn leven.

Ik zou als kerstwens aan iedereen willen zeggen dat je van ieder moment in het leven moet genieten. Ik heb ervaren dat het leven in één klap drastisch kan veranderen. Je bent nergens van verzekerd. Volg je dromen.’’

Bekijk eerdere ontmoetingen in Van De Straat in het dossier. Volg Van De Straat op Instagram.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht