Michiel R. bij de rechtbank in Rotterdam
Volledig scherm
Michiel R. bij de rechtbank in Rotterdam © Eric Elich

Man die familie vermiste Rebecca Groenendijk stalkte, moet naar psychiatrisch ziekenhuis

De 47-jarige Michiel R. moet zich verplicht in een psychiatrisch ziekenhuis op laten nemen, omdat hij familie van de vermiste Heerjansdamse Rebecca Groenendijk meer dan een jaar lang stalkte. Doet hij dat niet, dan krijgt hij alsnog tbs. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam bepaald.

De ex van R. is de nieuwe partner van de man van Groenendijk. R. had zich vastgebeten in het idee dat die man, zijn ex en haar buurman iets met de verdwijning of de dood van Groenendijk te maken zouden hebben. Om zijn beschuldigingen hard te maken deed hij als zelfbenoemd geheim agent onderzoek en sloop hij regelmatig in de omgeving van zijn slachtoffers.

Zijn beschuldigingen uitte hij onder meer op social media, bij werkgevers en verenigingen. Toen de politie zijn aangifte niet op wilde nemen, belde hij 1-1-2 met de mededeling dat er een bom lag bij het politiebureau aan de Overkampweg in Dordrecht.

Volgens de rechtbank staat vast dat de man dat allemaal gedaan heeft, maar is hij zo psychotisch dat hij geen gevangenisstraf kan krijgen. Zonder psychiatrische behandeling en medicatie is de kans op herhaling echter groot, zo stelt de rechtbank vast. 

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht