Volledig scherm
Vrouwe Justitia. © ANP XTRA

Man gebruikt opbrengst van andermans kunst voor eigen schulden en krijgt taakstraf

Kunst verkopen en van de opbrengst schulden afbetalen klinkt als een prima plan. Minder handig wordt het wanneer die kunst niet van jouzelf is. Alblasserdammer H. de V. moet er een taakstraf van veertig uur voor uitvoeren.

De V. verkocht al een aantal jaren kunst door van een kennis uit Vlaardingen. Toen de 55-jarige man vorig jaar elf schilderijen en een bronzen beeld aangeboden kreeg om voor hem te verhandelen, besloot hij de opbrengst in eigen zak te steken. ,,Ik zat op zwart zaad. Ik heb het geld voor mijn eigen schulden gebruikt”, aldus de Alblasserdammer.

Een jaar later heeft de Vlaardinger nog niets van het verduisterde geld - 1200 euro - teruggezien. De V. moest woensdagmiddag voor de rechter verschijnen, in de rechtbank in Dordrecht. Hoewel de politierechter sympathie had voor de financiële situatie van de man, kon zij niet anders dan hem veroordelen tot een taakstraf. 

Benarde positie

Daarmee volgde ze het OM. ,,Ik begrijp dat u in een benarde positie zat, maar door dit te doen maakte u van uw eigen problemen de problemen van de aangever”, aldus de officier van justitie. 

Als de rechter volledig naar het OM had geluisterd, had de man niet alleen een werkstraf moeten uitvoeren, maar ook één dag de cel in gemoeten. ,,U bent al eens eerder veroordeeld voor een taakstraf in eenzelfde soort zaak. Ik moet daarom wettelijk een gevangenisstraf eisen”, was de uitleg van de officier. De rechter liet die wet echter links liggen.

Naast het uitvoeren van de taakstraf, moet De V. de volledige 1200 euro aan de Vlaardinger terugbetalen. Aangezien de man nog steeds diep in de schulden zit, mag hij dit in termijnen doen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht