Volledig scherm
De automobilist raakte de fietser per ongeluk. De bestuurder raakte in bewusteloze toestand te water, maar werd gered door zijn buurman die hem juist had aangereden. © AD

Man redt leven van bewusteloze fietser na veroorzaken ongeval, maar hoort toch werkstraf eisen

Hoewel een 32-jarige bestuurder van een bedrijfswagen uit Molenaarsgraaf eind 2017 waarschijnlijk het leven redde van een 27-jarige fietser, wil het Openbaar Ministerie de man toch een werkstraf geven van 120 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van een half jaar.

De verdachte had namelijk vlak daarvoor zelf het slachtoffer aangereden, die daardoor bewusteloos raakte en in het water belandde.

Eind 2017 raakte de automobilist per ongeluk op de smalle Kweldamweg in zijn woonplaats de 27-jarige fietser. De bestuurder van de bedrijfsauto was vlak daarvoor uitgeweken naar rechts omdat er een tegenligger aan kwam. Bij het optrekken raakte hij op de rechterrijstrook de fietser.

De automobilist sprong het slachtoffer achterna, die nota bene zijn buurman bleek te zijn. Hij hield zijn hoofd boven water tot hij met hulp de fietser op de kant wist te krijgen.

Onoplettend rijgedrag

,,Ik heb hem helemaal niet gezien’’, zei de veroorzaker van het ongeluk woensdag voor de rechtbank in Rotterdam. ,,Misschien was ik afgeleid, omdat ik even op een werkbon keek die ik in mijn hand had. Heel stom, maar ik zag hem echt niet tot ik hem aanreed.’’

De fietser raakte door de botsing met de bestelbus zwaar gewond. Hij liep een klaplong en gebroken schouderblad, ribben en ruggenwervel op. Justitie verwijt de bestuurder aanmerkelijk onoplettend rijgedrag met zwaar lichamelijk letsel als gevolg.

Omdat de bestuurder zijn auto nodig heeft voor zijn werk als scheepsreparateur eiste de aanklager een half jaar rijontzegging louter voorwaardelijk. Daarnaast een werkstraf van 120 uur.

Op 3 juli doet de rechtbank uitspraak in de zaak.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht