Wethouder Wim van der Leij twittert een foto van de drukte op de informatieavond.
Volledig scherm
Wethouder Wim van der Leij twittert een foto van de drukte op de informatieavond. © Twitter/Wim van der Leij

Massaal protest om plan asielzoekerscentrum Leerdam

Kan Leerdam toch instemmen met de komst van 350 asielzoekers, ondanks de massale weerstand onder de bevolking? Het is dé vraag die de komende weken op het stadskantoor moet worden beantwoord.

Waarnemend burgemeester Rinus Houtman van Leerdam sluit dat scenario niet uit. ,,We gaan geen stemmen tellen, maar we laten ze wel meewegen bij het nemen van de beslissing," verklaart hij maandagavond tegen elf uur, met een colaatje in zijn hand. ,,Mensen oordelen vaak vanuit hun eerste gevoel. De vraag is of het beeld dat veel mensen hebben terecht is. Maar we moeten dit eerst eens allemaal laten bezinken. Zorgvuldigheid gaat voor snelheid."

Quote

Er wordt gezegd dat we moeten zorgen voor mensen in nood, maar naar de omwonenden wordt niet gekeken.

Willem van Iperen

In de drie uur daarvoor voert hij een verbale strijd met een deel van de honderden bewoners uit (vooral) Leerdam-Oost die naar de nieuwe brandweerkazerne zijn gekomen, om daar te horen van de plannen om 350 asielzoekers te huisvesten in het leegstaande Koningin Emmahuis aan het Oranjehof. Geen gemakkelijke klus in de rumoerige, soms zelfs ietwat vijandige zaal.

Overlast
Houtman wordt bijgestaan door projectleider Kees Taal en Janet Helder van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), dat het verzoek op 29 oktober deed aan Leerdam. De organisatie wil er voor een periode van vijf jaar 350 vluchtelingen uit oorlogsgebieden onderbrengen.

Op de inloopavond zijn de tegenstanders veruit in de meerderheid, of ze laten zich in ieder geval veel meer gelden achter de microfoon. Omwonenden vrezen onder meer overlast en waardevermindering van hun huizen. De tegenstanders vinden ook de locatie, midden in een woonwijk, totaal ongeschikt. Ook hebben ze moeite met het aantal van 350.

De IJsselhallen in Zwolle worden klaargemaakt voor vluchtelingen uit Irak en Syrië.
Volledig scherm
De IJsselhallen in Zwolle worden klaargemaakt voor vluchtelingen uit Irak en Syrië. © AD/Shody Careman

,,Het COA gaat als een nietsontziende bulldozer tekeer," vindt Willem van Iperen uit de straat Graafschap. ,,Er wordt gezegd dat we moeten zorgen voor mensen in nood, maar naar de omwonenden wordt niet gekeken. Ik heb in deze stad nog nooit zo'n massaal protest gezien."

,,De gemeente steekt ons in de schuld," vindt Peter van der Linden, eigenaar van een woning in het Oranjehof. Net als veel buren is hij furieus. ,,Mijn huis staat te koop, maar is tienduizenden euro's minder waard geworden. Gaat de gemeente dat vergoeden? Ik vrees het ergste. We staan machteloos."

In tranen
 Mark van Veldhoven: ,,Mijn zusje woont in het Oranjehof. Ze was in tranen toen ze hoorde van de plannen. Het is gewoon geen goede locatie."

,,Onze vragen worden niet beantwoord," vindt Raymond van der Linden (Oranjehof). Hij was afgelopen zaterdag ook al op een kleinere bijeenkomst voor inwoners van de direct omliggende straten. ,,Oudere mensen waren daar in tranen."

Op internet wordt actie gevoerd. Enkele Leerdammers richtten de Facebookpagina 'Asielzoekerscentrum in Leerdam niet gewenst' op. Binnen enkele weken is die pagina meer dan 700 keer geliked. Op de Facebookpagina Nieuw Leerdam schrijft iemand 'dat het probleem zich misschien vanzelf oplost met Oud en Nieuw'.

Het college van burgemeester en wethouders brengt binnenkort een advies uit aan de gemeenteraad. Die debatteert er waarschijnlijk op 15 januari over. Daarna neemt Leerdam een besluit. Overigens kan het COA het plan ook zonder medewerking van de gemeente uitvoeren. Maar, zegt Janet Helder: ,,Nergens in Nederland is een azc gevestigd zonder draagvlak in de politiek. Dat werkt niet."

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht