Volledig scherm
Een motorbootje, sleepboten en cruiseschepen. Het is passen en meten in de haven. © Cor de Kock

Meer ruimte in haven Hardinxveld

HardinxveldDe gemeentehaven in Boven-Hardinxveld gaat op de schop. Wethouder Theo Boerman van De gemeente en Rob den Breejen van de gelijknamige scheepswerf ondertekenden gisteren hun gezamenlijke uitbreidingsplannen voor de haven langs de Rivierdijk.

Boerman en Den Breejen schudden elkaar met een brede lach de hand. Die handdruk bezegelde jaren van praten en onderhandelen over de herontwikkeling van de gemeentehaven in Boven-Hardinxveld.

Want in 2008 werd er voor het eerst al gesproken over het vergroten van het aantal ligplaatsen in de haven én de werkruimte op de wal. Nog steeds de basis van de huidige plannen, maar bij die eerste gesprekken zaten er veel meer partijen aan tafel.

In de loop van de tijd haakten partijen af en veranderden de wensen van anderen. Hierdoor moest de gemeente Hardinxveld-Giesendam haar bakens steeds verzetten, om maar in scheepstermen te blijven. ,,Dat verklaart waarom er zoveel tijd overheen is gegaan,'' licht een woordvoerder toe.

Kades
Met de handtekeningen onder de samenwerkingsovereenkomst kan er daadwerkelijk begonnen worden aan de uitbreiding van de haven. Een klus die grotendeels door Den Breejen Shipyards zal worden uitvoerd. ,,De scheepswerf koopt gemeentegrond aan, evenals een deel van de haven die nu nog eigendom is van de gemeente én investeert in de aanleg van nieuwe kades,'' zegt de woordvoerder.

De verwachting is dat in de loop van volgend jaar met de uitbreidingswerkzaamheden kan worden begonnen. ,,Het bestemmingsplan moet daarvoor nog worden aangepast. Die procedure hopen we dit voorjaar te starten.''

Op het bedrijventerrein aan de Rivierdijk staan drie woningen, in de Havenstraat en in de Blikstraat. ,,Twee hebben we als gemeente inmiddels aangekocht. Met steun van de provincie Zuid-Holland.''

Of de derde woning ook wordt aangekocht, is niet helemaal duidelijk. Mogelijk wil de eigenaar bij de haven blijven wonen. De gemeente probeerde van meet af aan om de bewoners uit te kopen. De uitbreiding van de haven leidt tot meer bedrijvigheid en dus mogelijk ook meer overlast.

Mocht de eigenaar alsnog op het aanbod tot aankoop ingaan, kan de gemeente een beroep doen op provinciale subsidie. ,,Zuid-Holland ondersteunt ons met 1,7 miljoen euro voor de herinrichtingsplannen. Dat bedrag én het geld dat we krijgen door de verkoop van grond en water, zorgen ervoor dat we als gemeente geen extra investeringskosten hoeven te maken voor deze plannen.''

Overnachtingsplaatsen
De extra aanlegplaatsen die door de uitbreiding ontstaan, zijn straks allemaal bestemd voor de scheepswerven in het havengebied. Rijkswaterstaat wilde eerst enkele overnachtingsplaatsen voor de binnenvaart in de gemeentelijke haven. ,,Die wens is van tafel,'' aldus de woordvoerder.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht