Volledig scherm
Vuurwerk boven wijk Reeland in Dordrecht. © Thymen Stolk

Meerderheid Dordtse gemeenteraad wil af van vuurwerk in centrum

In de Dordtse gemeenteraad tekent zich een meerderheid af voor een verbod op het afsteken van vuurwerk in de binnenstad, nu CDA en Beter Voor Dordt daar ook voor zijn. GroenLinks pleit al jaren voor een verbod in de hele stad, maar dat gaat de meeste andere partijen te ver. Ook is een meerderheid voor afschaffing van vreugdevuren met oud en nieuw.

,,Een hele vuurwerkvrije stad is niet te handhaven'' , zei Herman van der Graaf van Beter Voor Dordt, de grootste partij in de gemeenteraad, tijdens een vergadering in het Stadskantoor. ,,Maar we zijn wèl voorstander van een vuurwerkvrij centrum als een volwaardig alternatief wordt geboden.''

Ook coalitiegenoot CDA ziet dat wel zitten. ,,De acceptatie van schade door vuurwerk wordt steeds minder. Daarom moeten we streven naar een vuurwerkvrije binnenstad, omdat daar veel oude gebouwen staan die heel erg brandbaar zijn'', aldus Wim van der Kruijff van die partij. Hij verwees in dat kader naar de brand in de Notre-Dame in Parijs, deze week.

Alleen collegepartij VVD moet niets hebben van een vuurwerkverbod in het centrum. ChristenUnie/SGP en GroenLinks willen het liefst een verbod voor de hele stad. De meeste andere partijen niet. Alleen de SP wil een verbod in het centrum overwegen. 

Ontheffing

De PvdA pleitte voor een algeheel verbod in de stad met de mogelijkheid om voor bepaalde wijken of buurten ontheffing aan te vragen. De gedachte is dat dan vermoedelijk over de hele linie minder vuurwerk wordt afgestoken. Een soortgelijk plan strandde onlangs in de Rotterdamse gemeenteraad.

Raadsbreed is er de wens om net als tijdens Koningsdag een vuurwerkshow te organiseren op het drierivierenpunt. Dat zou dan bekostigd moeten worden met buurgemeenten Zwijndrecht en Papendrecht en uit sponsoring.

Burgemeester Wouter Kolff zei de zorgen over de kwetsbaarheid van de historische binnenstad te begrijpen. Hij komt rond de zomer met nieuw beleid rondom het vuurwerk.

Dan komen er ook nieuwe regels voor vreugdevuren tijdens oud en nieuw in de stad. Nu wordt voor maximaal twee van zulke vuren ontheffing aangevraagd, maar de gemeenteraad wil daar vanaf. In het verleden zorgde dat voor overlast en opstootjes. Bovendien kost het veel geld, onder andere voor vernieuwing van asfalt. ,,We willen hier geen Haagse toestanden'', aldus Durk-Jan Tabak (D66).

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht