Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Meeste wanbetalers zorgverzekering in Dordrecht en Zwijndrecht

In Dordrecht en Zwijndrecht wonen relatief gezien veel mensen die hun zorgverzekering niet kunnen betalen. Dat blijkt uit recent gepubliceerde cijfers over 2018 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het aantal mensen dat een half jaar lang de zorgverzekering niet kon betalen, nam vorig jaar over het hele land genomen af. Eind 2018 ging het nog om 1,5 procent van de volwassenen. In Dordrecht en Zwijndrecht is het percentage hoger. In Dordrecht kon 2,5 procent van de inwoners de zorgverzekering tenminste een half jaar niet opbrengen. In Zwijndrecht gaat het om 1,8 procent.

In absolute aantallen betekent dit dat in Dordrecht 2380 mensen hun zorgverzekering lange tijd niet hebben betaald en in Zwijndrecht 660 mensen. De overige (voormalige) gemeenten doen het gemiddeld genomen beter dan in de rest van het land. 

Op 1 maart van dit jaar zijn de gemeente Dordrecht, woningcorporaties Trivire en Woonbron en het Sociaal Wijkteam een proef gestart in de Dordtse wijken Crabbehof, Oud-Krispijn en Wielwijk. Doel van de proef is om het aantal huisuitzettingen van huurders met schulden in deze wijken verder terug te dringen.

Onder landelijk gemiddelde

De rest van de regio doet het beter dan het landelijk gemiddelde. Papendrecht (1,3 procent), Sliedrecht (1,2 procent) en Alblasserdam (1,2 procent) zitten daar net onder. Het gaat om 330 Papendrechters, 240 Sliedrechters en 180 Alblasserdammers die hun zorgverzekering tenminste een half jaar niet konden opbrengen.

In het voormalige Molenwaard (nu Molenlanden) gaat het om 170 mensen, omgerekend 0,8 procent van de inwoners. Hendrik-Ido-Ambacht telde vorig jaar nog 170 wanbetalers, ongeveer 0,7 procent van de inwoners. In Hardinxveld-Giessendam geldt eenzelfde percentage, het gaat daar om 100 inwoners.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht