Donny van Leeuwen.
Volledig scherm
Donny van Leeuwen. © Maartje Brockbernd

‘Mensen mogen zien dat ik achter mijn mening sta’

VAN DE STRAATFotograaf Maartje Brockbernd en verslaggever Robin Nanninga lopen wekelijks iemand tegen het lijf. Deze keer kwamen ze kapper Donny van Leeuwen (29) tegen op de Groenmarkt. 

,,Ik ben pas verhuisd van Amsterdam naar Dordrecht. De huizen zijn hier beter betaalbaar en ik ben samen gaan wonen met mijn vriendin. Ik ben kapper. Ik heb eerst psychomotorische bewegingsagogie gestudeerd. In jip-en-janneketaal wil dat zeggen: kinderen en volwassenen met een beperking sportles geven. Na mijn studie, zeven jaar geleden ongeveer, was daar niet zoveel werk in.

Ik dacht: wat lijkt me dan leuk? Dat was het kappersvak. Het is heel belonend werk. Het diverse is leuk, werken met mensen. Elke veertig minuten heb je een tevreden iemand. Voor iedere klant kun je weer een nieuwe start of een afsluiting betekenen. Dat vind ik mooi aan het vak. En het sluit aan bij een aantal dingen die ik belangrijk vind in het werk. Het is flexibel en redelijk makkelijk.

Dacht ik tenminste. Ik kwam nog van een koude kermis thuis, want ik had niet zo heel veel aanleg... Uiteindelijk ben ik opgeleid door een van de beste kappers binnen Kinki Kappers.

Ik heb behoorlijk wat tatoeages. Een stuk of zestien denk ik. En dan reken ik mijn sleeve als één. Daar heb ik 34 uur voor gezeten alles bij elkaar, verspreid over een paar jaar. Elke tattoo heeft een eigen betekenis. Van mijn sleeve vertelt elk bloemetje een eigen stukje verhaal. Een van de bloemen kwam ik tijdens een reis door Spanje tegen, die vond ik heel mooi. De blauwe bloemetjes staan voor de familie.

Het begon allemaal met de tribal op mijn rug. Het moet een ruggengraat symboliseren. Als je niet achter je menig staat, zeggen mensen vaak dat je geen ruggengraat hebt. Toen dacht ik: 'weet je, ze mogen best wel zien dat ik achter mijn eigen mening sta'. Verder zijn er vleugels in verwerkt. Die symboliseren voor mij vrijheid. Ik reis veel, houd van onderweg zijn.

Ik vind het moeilijk te zeggen wat mijn mooiste reis is geweest. Zowel Thailand als Indonesië vond ik heel mooi. Maar ook de vakantie naar de Ardennen met mijn vriendin was geweldig. Dat heeft allebei wat! Als ik dan toch moet kiezen... dan Thailand.

We gaan deze maand nog naar La Palma. Een weekje rondreizen. Ik ga liever één keer goed naar een plek en dan later weer naar iets anders. Mij zie je niet snel twee keer bij hetzelfde.’’

Bekijk eerdere ontmoetingen in Van De Straat in het dossier.

Maartje Brockbernd en Robin Nanninga.
Volledig scherm
Maartje Brockbernd en Robin Nanninga. © Ilse van Driel

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht