Volledig scherm
Zangeres Merol liet zich inspireren door een van de kleinste werken in het Mauritshuis. © Mauritshuis

Merol trekt ‘stoute slippers’ aan en maakt single over schilderij uit Mauritshuis

Zangeres Merol uit Dordrecht heeft vandaag haar nieuwste nummer ‘Slippertje’ uitgebracht. Ze brengt met haar liedje het verhaal achter een schilderij uit de collectie van het Mauritshuis tot leven.

Merol (artiestennaam van Merel Baldé) is de tweede artiest die deelneemt aan het muzikale project Bekijk het Mauritshuis met je orenSpinvis ging haar al voor. Tijdens een bezoek aan het Mauritshuis in Den Haag liet ze zich inspireren door één werk in het bijzonder. ,,In eerste instantie zou ik een mens kiezen. Maar ik vind het juist wel leuk om voor iets levenloos te gaan”, besloot Merol.

Slippertje van Venus

Uiteindelijk ging de 28-jarige zangeres toch voor een schilderij met mensen. Een van de kleinste schilderijen uit de collectie trok haar aandacht: Mars en Venus betrapt door Vulcanus van Joachim Wtewael uit 1601.

Het verhaal achter het schilderij gaat over Griekse godin Venus, die getrouwd is met Vulcanus maar ondertussen ligt te vrijen met Mars. Haar slippers liggen naast het bed. Alle goden kijken mee vanuit de hemel. Hieruit ontstond de single Slippertje, met als boodschap: leg de schuld niet bij iemand anders, steek de hand in eigen boezem.

Bij Op1 vertelde Merol eerder deze week over haar keuze voor dit schilderij. Tekst gaat verder onder de video.

Het liedje werd donderdagavond gepresenteerd met een mini-concert in de foyer van het Mauritshuis. Vanaf vandaag is Slippertje te beluisteren op de website van het Mauritshuis en via Spotify (zowel onder Merol als onder de officiële Mauritshuis-playlist).

Merol geeft het stokje over aan Harrie Jekkers, zanger en cabaretier van Haagse bodem. De release van zijn eigen geschreven nummer zal in maart zijn.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht

Poll

Moet Dordrecht straatmuzikanten weer toestaan?

  • Ja, met volledige vrijheid voor de muzikanten (24%)
  • Ja, maar alleen met een vergunning op vaste plekken en vaste tijdstippen (38%)
  • Nee, weg met die herrie (30%)
  • Wel of geen muziek, het is mij om het even (8%)
683 stemmen