Volledig scherm
In juli sloeg nog een auto over de kop op de Merwedestraat. © Fotopersburo Busink

Merwedestraat en deel Oranjelaan terug naar één rijbaan

Beter Voor Dordt krijgt zijn zin: de Merwedestraat en een deel van de Oranjelaan in Dordrecht gaan deze maand terug naar één rijstrook. De tweede strook wordt exclusief bestemd voor bussen en hulpdiensten. Op die manier moet de snelheid op één van de belangrijkste verkeersaders omlaag. 

De grootste partij van de stad opperde het idee afgelopen zomer en kreeg toen eigenlijk alleen hoongelach als reactie, omdat de wegen net voor miljoenen waren aangepakt. Maar burgemeester en wethouders (b en w) voeren de maatregel dit najaar dan toch door.

Dat kan volgens b en w, omdat twee banen op dit moment te veel is voor het aantal auto’s dat er gebruik van maakt. ,,De verwachting is dat door het verkeer samen te drukken op één rijstrook er minder ruimte is om hard te rijden en het snelheidsbeeld veel meer bepaald zal worden door weggebruikers die zich wél aan de maximumsnelheid houden’’, schrijven b en w aan de gemeenteraad.

Ook wordt de kans op ongevallen volgens hen kleiner, omdat de situatie met name bij de kruising naar de supermarkten Aldi en Jumbo straks overzichtelijker is.

De straat ligt al langer onder vuur van buurtbewoners, omdat er volgens hen structureel te hard wordt gereden. Nadat vorig jaar een fors ongeluk gebeurde, zijn ze een burgerinitiatief begonnen. Daarin wordt aangedrongen op betere handhaving van de maximumsnelheid. In juli sloeg er nog een auto over de kop.

Snelheidscamera

Aanvankelijk werd ingezet op een vaste snelheidscamera. Het Openbaar Ministerie weigerde dat, omdat volgens de richtlijnen daarvoor te weinig ongelukken gebeuren op de Merwedestraat.

Het gaat om een tijdelijke maatregel. Als in 2025 nieuwbouwwijk Stadswerven klaar is en daar zo’n duizend woningen staan, wordt het ook op de weg drukker. Dan zal de tweede rijstrook dus weer open gaan voor regulier verkeer. Om toch de veiligheid zoveel mogelijk te waarborgen blijven b en w ijveren voor verkeerslichten bij de in- en uitrit van de supermarkten, iets waar in de gemeenteraad al langer voor wordt gepleit.

Probleem is dat die grond niet van de gemeente is. De gemeente is al langer in gesprek met de eigenaar om tot een oplossing te komen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht