Volledig scherm
Het Burgemeester Winklerplein. © Richard van Hoek Fotografie

Metamorfose Sliedrechts winkelplein start later dan gepland

Sliedrechters moeten nog even geduld hebben: het beloofde gezondheidscentrum op het Burgemeester Winklerplein komt later dan gepland. En de metamorfose van de rest van het plein laat voorlopig ook nog even op zich wachten.

De verwachting is dat de bouw van het gezondheidscentrum in de aankomende maanden van start gaat. Het gebouw, dat aan de Rembrandtlaan moet komen, wordt rond oktober volgend jaar opgeleverd. Een paar maanden later dan de bedoeling was.

Ook het oplappen van de rest van het plein gaat nog even duren, blijkt uit een informatiebrief van het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad.

Voor dat het plein kan worden opgeknapt, moeten veel van de panden nog worden opgekocht door de gemeente. Aan de zijde waar onder andere de Primera en een Chinees restaurant zijn gevestigd moeten de grootste stappen worden gezet. Het merendeel van de panden moet hier nog worden verworven om er winkelpanden en 55 appartementen te realiseren.

Kiosken

Aan de zijde van Albert Heijn en de visboer lijkt er ook nog weinig schot in te zitten. Daar is de gemeente bezig met het verwerven van twee van de drie kiosken die voor de supermarkt staan. De panden moeten worden gesloopt om 'meer uitstraling' op het Winklerplein te krijgen, grotere parkeerruimte te creëren en mogelijkheid te bieden voor de supermarkt om uit te breiden. Een van de kiosken - 't Zalmhuisje - is al een poosje in het bezit van de gemeente. Voor het opkopen van de laatste twee kiosken vroeg het college de raad in mei al 655.000 euro extra uit te trekken. Dit voorstel leverde vooral veel kritiek op.

'Hoewel het misschien niet altijd zichtbaar is, wordt achter de schermen hard gewerkt', meldt het college. Zo worden - naast onderhandelingen gevoerd - hier en daar ook plannen aangepast. Onder meer omdat uit onderzoek blijkt dat er in de plannen voor het winkelgebied meer winkels zijn beoogd dan de Sliedrechtse markt eigenlijk aankan.

Verpaupering

De discussie over vernieuwing van het Burgemeester Winklerplein is niet van vandaag. Een onderzoeksbureau luidde in 1997 al de noodklok over het winkelplein. Volgens dat bureau had de verpaupering toegeslagen.

Ondernemers aan het Winklerplein trokken begin vorig jaar ook aan de bel over vernieuwingen van het winkelgebied. Ze vonden dat die te lang op zich laten wachten. Eind 2018 kwam er weer schot in de zaak, en begin dit jaar maakte de gemeente Sliedrecht bekend dat er een akkoord is over de komst van onder meer een gezondheidscentrum en appartementen op het winkelplein.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Sliedrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht