Volledig scherm
© Frank Jansen

'Mike J. mag niet meer vrij'

BetogingStaand in de laadbak van een pick-uptruck roept Rochelle Rikkers in Den Haag de politiek op het onbegeleid verlof van Mike J. af te blazen.

Zo trots als een pauw, zegt Geoffrey  (25) te zijn op zijn zus Rochelle (18)  die gisteren toch maar mooi de microfoon nam en recht vanuit haar hart de groep betogers toespraak op het winderige Spuiplein in Den Haag. ,,Ze doet het toch maar'', zegt Geoffrey, die als 9-jarig kind de vermissing en de gewelddadige dood van zijn destijds 4-jarige zusje Rowena bewust meemaakte.

De dood van Rowena, ook wel het Meisje van Nulde genoemd, is volgens velen een van de schokkendste zaken in Nederland. Na stelselmatig onder het oog van haar moeder te zijn mishandeld door Mike J. bezweek Rowena door geweld en uitputting.

Het artikel gaat verder onder de video.Klap
Haar lichaam werd in stukken gezaagd en delen ervan zijn teruggevonden bij Strand Nulde. Deze klap is Geoffrey nooit meer te boven gekomen, vertelt hij. En met zijn vader, Martin Huisman, heeft hij ervoor geknokt om uit de openbaarheid te blijven. Dit in een poging een enigszins normaal leven te leiden.

Op het Spuiplein omhelst hij in het openbaar zijn zus Rochelle. Het meisje geeft de politiek in haar toespraak van katoen. Dan komen bij broer en zus de tranen. Rochelle zegt dat ze niet anders kon dan de mensen toespreken. ,,Dit doe ik voor mijn zusje Rowena, we missen haar allemaal. Graag doe ik dit woordje.''

Volledig scherm
© Frank Jansen

Grijze regenlucht
Staand in de laadbak van een pick-uptruck, onder een grijze regenlucht, richtte Rochelle vlak daarvoor het woord tot ongeveer 150 toehoorders: ,,Lieve Rowena, hier sta ik dan. Met onze lieve pa, maar zonder jou. We missen je elke dag. Wat er met jou is gebeurd, had nooit mogen gebeuren, geen enkel kind verdient zoiets.''

Vader Martin Huisman vertelt in zijn speech dat het hem er zeker niet om gaat alle verloven voor tbs'ers te voorkomen. ,,We houden geen pleidooi om hen levenslang op te sluiten. Er zijn genoeg tbs'ers die wel succesvol terugkeren in de samenleving. Als een dader actief meewerkt aan een therapie en zelf vindt dat hij moet veranderen is er hoop. Maar Mike J. houdt zijn lippen stijf op elkaar.''

Het artikel gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
© Frank Jansen
Quote

Voor alles zal ik te laat komen, maar voor Rowena zal ik nooit te laat komen

Rochelle (18)

Onverteerbaar
Mike J. ontkent verantwoordelijkheid, weet Huisman via het vonnis van de rechtbank uit 2015 over de verlenging van zijn tbs. Daarin stond dat de moordenaar van Rowena nog steeds ontkent. ,,Onverteerbaar'', zegt Huisman, die vindt dat het verlof moet worden teruggedraaid.

Raffie Chohan van de Dutch Defense League noemt het verlof van Mike J. een schande. ,,Oók de moordenaar van Pim Fortuin loopt weer vrij rond. Onze vrijheid wordt met voeten getreden. Een moordenaar hoort niet meer vrij te komen, de slachtoffers hebben levenslang.'' ,,Mike heeft zijn recht op vrijheid verspeeld'', zeggen ook Lian van Campen, Conny Ligtvoet en Gerrie van Gameren.

ME
Op de betoging waren veel rechts-nationalisten afgekomen. ME-busjes stonden rond het plein om rellen te voorkomen. ,,Maar we zijn hier niet omdat we rechts zijn, we zijn hier  voor Rowena. Vandaag dragen we daarom geen spandoeken bij ons, en hebben we geen vlaggen van onze beweging'', zegt Peter Bieleveld, kringleider van de Nederlandse Volks-Unie Rotterdam.''

Volledig scherm
© Frank Jansen
Volledig scherm
© Frank Jansen

In samenwerking met indebuurt Dordrecht