Volledig scherm
Impressie van het nieuwe Baggermuseum in Sliedrecht, mét experience center, blitse filmzaal en grootstedelijke allure. © Baggermuseum Sliedrecht

Miljoenen nodig voor vernieuwd Baggermuseum

Het Baggermuseum in Sliedrecht wil een grote nieuwe vleugel aan het bestaande pand. Mét experience center, blitse filmzaal en grootstedelijke allure.

In het huidige museumgebouw aan de Sliedrechtse Molendijk kunnen dan bijvoorbeeld een gedeelte horeca, kantoren van het Baggermuseum en een ‘stuk bibliotheek’ komen. Dit zegt bestuursvoorzitter Joep Athmer, die de wensen van het Baggermuseum in februari aan de burgemeester zal presenteren. Voor de aanbouw en herschikking van het oude pand zijn volgens Athmer miljoenen nodig.

Hiervoor wil het bestuur van het Baggermuseum in gesprek met onder meer haar drie hoofdsponsors IHC, Boskalis en Van Oord. ,,Maar we hopen natuurlijk ook op een bijdrage van de gemeente”, zegt Athmer. ,,Het is voor Sliedrecht een mooie kans om de gemeente zelf op de kaart te zetten, toeristen te trekken.”

Toeristendriehoek

Het Baggermuseum ziet ook wel wat in een samenwerking met Kinderdijk en Dordrecht. ,,Bijvoorbeeld een aanlegsteiger aan de achterkant. Zo kunnen toeristen een mooi rondje doen en over het water worden vervoerd. Kinderdijk zit immers ook met het probleem van het vervoer van toeristen.”

Het voortbestaan van het Baggermuseum staat al een tijd onder druk vanwege achterblijvende bezoekersaantallen, verouderde uitstraling, dreigend vertrek van sponsoren en hoge exploitatielasten. Er zijn op kosten van de gemeente drie scenario's onderzocht als oplossing.

Andere scenario’s 

Als het Baggermuseum in het dorp blijft, moet het zich doorontwikkelen naar een modern waterbouwkundig museum dat voldoende bezoekers aantrekt. Het tweede scenario is dat het museum een andere locatie krijgt, buiten Sliedrecht, om ‘een nieuw modern en grootschalig waterbouwkundig museum te realiseren dat voldoet aan alle eisen en standaarden van deze tijd’.

Ook een optie is dat de spullen van het Baggermuseum worden ondergebracht bij een ander museum.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht

Poll

Welke toekomst zie jij voor de koopavond in Dordrecht?

  • Koopavond zoals nu, op donderdagavond tot 21.00 uur (11%)
  • Koopavond op vrijdag tot 21.00 uur (42%)
  • Donderdag, vrijdag en zaterdag iets langer open, maar niet tot 21.00 uur (23%)
  • Schaf de koopavond lekker af (24%)
1962 stemmen