Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Minder huizen verkocht in regio Dordrecht, maar prijs blijft stijgen

Het aantal verkochte woningen in Dordrecht en omstreken is het afgelopen kwartaal weer gedaald ten opzichte van vorig jaar. Dat meldt makelaarsvereniging NVM.

Uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs blijkt dat er in de maanden juli, augustus en september door aangesloten kantoren in totaal 566 woningen werden verkocht. In het derde kwartaal van vorig jaar waren dat er in de regio Dordrecht nog 596. Dat is bijna 5 procent minder.

De gemiddelde verkoopprijs lag wel een flink stuk hoger. Ging een gemiddelde woning een jaar geleden voor 205.000 euro van de hand, inmiddels ligt dat bedrag al op 240.000 euro. Goed voor een stijging van bijna 9 procent.

De huidige NVM-cijfers vermelden nog geen specificatie per gemeente.

Landelijk

De ontwikkeling past in het landelijke beeld op de huizenmarkt. Daaruit bleek dat in heel Nederland sprake is van een nog grotere daling van de verkopen: 12 procent. Concreet zijn dat 36.000 huizen minder. De gemiddelde prijs ligt nu op 292.000 euro. Ruim 10,3 procent hoger dan een jaar geleden.

De prijs van een nieuwbouwwoning is in een jaar tijd zelfs met ruim 16 procent gestegen tot gemiddeld 355.000 euro.

Die gemiddelden betekenen dus dat de huizenverkoop elders in het land nog minder wordt en de huizenprijzen daar nog hoger liggen. Afgezet tegen sommige andere gebieden valt de ontwikkeling in de regio Dordrecht zodoende zelfs mee.

Zo kende de regio Tilburg en Oirschot een daling van liefst 28,7 procent. Is het Westland was dat 26,6 procent en in Elst en omgeving 25,5 procent.

Grootste stijging

De grootste stijgingen in huizenprijzen waren te noteren in Zuid-Kennemerland (20,6 procent) en Amsterdam (16,5 procent).

Een huis werd gemiddeld al binnen veertig dagen verkocht, dat is vijftien dagen sneller dan een jaar geleden. Daarnaast werd ruim een derde van verkochte huizen boven de vraagprijs verkocht.

Sinds 2014 stijgen de woningprijzen onophoudelijk, terwijl het aantal verkopen al vijf kwartalen op rij daalt. Dit komt volgens de makelaarsvereniging voor een groot deel omdat er ‘te weinig nieuwe woningen worden gebouwd’. Om de nieuwbouwproductie te bevorderen heeft de NVM samen met de Rijksoverheid en een groot aantal marktpartijen de Nationale Woonagenda getekend.

Dordrecht wil de komende jaren vierduizend nieuwe woningen bouwen.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht