Volledig scherm
april 2018: Gemerkte zieke Essen in Dordrecht. © Victor van Breukelen

Minder zieke essen en kastanjes in Dordrecht

Het aantal zieke essen en kastanjebomen in Dordrecht is het afgelopen jaar afgenomen. Dat blijkt uit een rapportage van de gemeente over boomziekten. Terwijl de helft of driekwart van de kastanjes in de stad de afgelopen jaren leed aan de kastanjebloedingsziekte, is dat nu teruggelopen tot 36 procent.

De behandelmethoden die de gemeente toepast lijken effect te hebben. Inmiddels is echter een derde van de ruim 1200 kastanjes gekapt en verkeren markante bomen aan de Parklaan en het Blauwpoortsplein in slechte conditie.

Van de 9000 essen lijdt 74 procent aan de essentaksterfte, terwijl dat andere jaren 80 procent was. De gemeente wijt dit aan de warme, droge zomers van de afgelopen jaren, waardoor de schimmel die de ziekte veroorzaakt zich minder snel verspreidt. Dit jaar worden 240 zieke bomen gekapt, terwijl het driedubbele gepland stond. Die droge zomers zorgden echter voor extra sterfte onder beuken.

Rups

Door het verwijderen van nesten en preventief spuiten wist Dordrecht de overlast van de eikenprocessierups beperkt te houden. In 2019 ontdekte de gemeente voor het eerst de roetschorsziekte bij een paar esdoorns. Die veroorzaakt longaandoeningen bij mensen. De bomen zijn gekapt.

De gemeente stelt jaarlijks een ton extra beschikbaar om boomziekten te bestrijden. Van dat geld wordt onderzoek naar behandelmethoden en betere monitoring betaald.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht