Volledig scherm
Chemours. © Cees van der Wal

Minister: Chemours exporteerde illegaal afval naar België

UPDATEHet Dordtse chemiebedrijf Chemours heeft illegaal GenX-houdend afval naar België geëxporteerd. Minister Stientje van Veldhoven (Milieu) heeft dat aan de Tweede Kamer geschreven. GenX is omstreden, omdat het mogelijk kankerverwekkend is. Chemours is verbaasd en laat weten dat het gewoon een vergunning had.

De Inspectie Leefomgeving en Transport, de toezichthouder in de sector, maakt proces-verbaal op tegen het bedrijf. Welke stappen de Vlaamse autoriteit gaat nemen is nog niet bekend, aldus Van Veldhoven.

Uit de brief blijkt dat Chemours afval - dat afgevoerd was naar Italië en moest worden teruggehaald omdat de Italiaanse verwerker failliet was - naar het bedrijf Indaver in België vervoerde ter verbranding. Daarvoor had Chemours niet de juiste vergunning aangevraagd.

Geen verantwoord besluit

De Vlaamse autoriteit was door die verkeerde informatie ‘niet in staat (…) een verantwoord besluit te nemen.’ Ook het transportbedrijf dat de lading vervoerde, is volgens de minister onjuist geïnformeerd en heeft daardoor een volgende lading ‘besmet’ met GenX.

Chemours probeerde eerder de partij afval naar haar fabriek in het Amerikaanse Fayetteville te exporteren. Daar zou een deel hergebruikt kunnen worden. De autoriteiten daar  weigerden echter vergunning te geven omdat afval van Chemours te wisselend van samenstelling zou zijn.  Het bedrijf maakte er daarna geen geheim van dat het afval dan bij Indaver verbrand zou worden.

Reactie Chemours

Chemours laat weten verbaasd te zijn over de brief. ,,Chemours heeft een vergunning om GenX-houdend afval in België te laten verbranden, onder heel hoge temperaturen waardoor de stof uiteen valt. Dat doen we júist om te zorgen dat het niet in het milieu terechtkomt",  reageert woordvoerder Harmen Geers. ,,De ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport, red.) blijkt echter te vinden dat voor deze ene lading een aparte vergunning had worden aangevraagd en bestempelt dit eenmalige vervoer dus als ‘niet vergund’. De minister maakt daar nu ‘illegaal’ van en dat is echt veel te zwaar aangezet.”

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht