Volledig scherm
De IJsbaan streek vorig jaar nog neer op het Statenplein. © VICTOR VAN BREUKELEN

Misschien tóch schaatsen deze winter

Er komt mogelijk toch nog een ijsbaan rond de kerstdagen in Dordrecht. Schouwburg Kunstmin onderzoekt momenteel de mogelijkheden. Als één van de denkbare locaties wordt het Energieplein genoemd.

Volgens woordvoerder Mike Vermeer van de schouwburg wordt de aanleg van de ijsbaan bekeken als opvallende promotie van de kerstvoorstelling van Het Behouden Huysch met acteur John Buijsman (De Marathon, Loenatik). Net als voorgaande twee jaren is dit een grote kerstproductie op 29 december waaraan ook tientallen amateur-toneelspelers uit Dordrecht en omstreken mee doen.

Sneeuw

,,De voorstelling is dit jaar nog groter dan voorheen. Voorgaande jaren was het zo’n succes dat we nu zelfs naar de grote zaal van Kunstmin gaan, het wordt echt een traditie’’, legt Vermeer uit hoe ze tot het idee van een kerstijsbaan zijn gekomen. ,,Als ludieke marketingactie is het idee opgepopt van een ijsbaan, omdat het verhaal van Het Behouden Hysch gaat over de Noordpool. Wat past er beter bij sneeuw en ijs dan een ijsbaan?’’

Vermeer tempert wel enigszins de verwachtingen. ,,Het idee is nog maar net bedacht, dus we moeten het eerst nog onderzoeken’’, stelt ze.

Uitbater

Quote

Mijn advies is wel om dit pas volgend jaar te doen. Het is nu te kort dag

Gerben Baaij, Dordt Marketing

Voorgaande jaren had Dordrecht altijd een grote ijsbaan in het centrum van de stad; in het begin op het Scheffersplein en later op het Statenplein. Dit jaar hield de vaste exploitant van de baan het voor gezien. Hoewel de gemeente nog een poging deed een nieuwe uitbater te vinden en enkele bedrijven geïnteresseerd leken, werd er geen nieuwe partij gevonden. Tot verdriet van soms hele families die van het uitje naar de ijsbaan sinds 2005 een traditie hadden gemaakt. Jaarlijks bezochten 30.000 tot 35.000 mensen de ijsbaan.

Vergunning

Hoewel directeur Gerben Baaij van Dordrecht Marketing door het ontbreken van de ijsbaan nu deze ruimte op het Scheffersplein kan gebruiken voor de kerstmarkt, zou hij de komst van een nieuwe ijsbaan wel toejuichen. ,,Maar mijn advies is wel om dit pas volgend jaar te doen’’, zegt hij desgevraagd over het plan, dat hem al via-via ter ore was gekomen.

Volgens hem zou Kunstmin het zichzelf makkelijk maken door nu al de pijlen te richten op volgend jaar. ,,Het is nu te kort dag om nog subsidie aan te vragen, laat staan dat je een vergunning krijgt of dispensatie van de gemeente.’’

In samenwerking met indebuurt Dordrecht