Volledig scherm
© AD

Misschien toch een lijnbus naar Essenhof in Dordrecht

Qbuzz doet toch onderzoek naar een lijnbus tussen station Dordrecht en begraafplaats De Essenhof. De resultaten worden in september voorgelegd aan de gemeenteraad.

Volgens directeur Martin Kruis van Qbuzz, dat vanaf 9 december het openbaar vervoer in de Drechtsteden en de Alblasserwaard, onderzoekt het bedrijf op verzoek van wethouder Rik van der Linden een aantal opties, uiteenlopend van een buurtbus met vrijwilligers tot een volwaardige lijnbus. Hij blijft er bij dat het voor grote groepen reizigers te bezwaarlijk is om de bus uit Sterrenburg om te laten rijden over de Nassauweg. Dat kost vijf minuten.

Reizigersaantallen

In september krijgt de raad te horen welke reizigersaantallen ze bij de verschillende mogelijkheden mag verwachten en wat de bijbehorende kosten zijn. Een buurtbusje met vrijwilligers kost waarschijnlijk enkele tienduizenden euro’s, een lijndienst met grote bussen en beroepschauffeurs wordt stukken duurder.

Dan blijkt ook hoe belangrijk de gemeenteraad de bus naar de begraafplaats vindt, want Qbuzz zal de rekening bij de gemeente neerleggen. De provincie vond de bus niet belangrijk genoeg om die in het gewone openbaar vervoer op te nemen. De gemeente Dordrecht had bij de aanbesteding weliswaar naar voren gebracht een halte Essenhof, belangrijk te vinden, maar dat werd slechts een wens en geen vereiste waaraan de vervoerder moest voldoen.

Buurtbus

Wethouder Rik van der Linden streeft nog steeds naar een buurtbus, laat een woordvoerder desgevraagd weten: ,,Maar de gemeenteraad wilde ook een onderzoek naar een lijnbus en uiteindelijk voert de wethouder natuurlijk gewoon het beleid van de raad uit.’’

Bij de Essenhof komen sinds jaar en dag regelmatig klachten binnen over lange loopafstand (500 meter) naar de bushalte aan de S.M. Hugo van Gijnweg. Sinds 2015 voert de Dordtse Jannie Bozuwa actie voor een bus naar de Essenhof. Ze haalde met een petitie 600 handtekeningen op. Voorstanders wijzen er op dat in de omgeving ook veel ouderen wonen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht