Volledig scherm
Er stond voor aanvang van de bewonersavond een lange rij met belangstellenden voor het zorgcentrum. © AD

Misschien toch geen eenrichtingsverkeer op Bankastraat

Het is nog geen uitgemaakte zaak dat een deel van de Bankastraat in Dordrecht eenrichtingsverkeer wordt. Dat heeft wijkcoördinator Jan Wind vanavond gezegd tijdens een bewonersavond over de herinrichting van de straat. Bewoners van de nabijgelegen Reeweg Oost vrezen dat door de maatregel het verkeer in hun straat fors toeneemt.

De afgelopen weken haalden zij 500 handtekeningen op tegen het voornemen van de gemeente en de werkgroep Bankastraat Veilig. Die presenteerden hun plannen vanavond tijdens een bij vlagen emotionele bewonersavond in zorgcentrum De Linde. Daar kwamen meer dan tweehonderd mensen op af, waarvan een groot deel bewoners en winkeliers van de Reeweg Oost.

Die beklaagden zich er vooral over dat zij de afgelopen maanden op geen enkele manier waren bevraagd over de plannenmakerij. De werkgroep is al sinds vorig najaar bezig met tekenen aan de herinrichting van de straat. ,,Waarom worden wij hier pas vandaag bij betrokken’’, was een veelgehoorde kreet in de afgeladen zaal.

Meer verkeer

Tegenstanders verwachten dat de Reeweg Oost 50 procent meer verkeer te verstouwen krijgt als het eenrichtingsverkeer er inderdaad komt. Automobilisten die het spoor over gaan, kunnen dan immers niet de Bankastraat op en hebben geen andere keus dan de Reeweg Oost. Wind bestreed dat. Volgens hem zijn de gevolgen voor de Reeweg Oost ‘minimaal’.

De bewoners zijn bang voor nog meer opstoppingen dan er nu al zijn. ,,Het gebeurt nu al dat er de hele dag files voor mijn deur staan’’, mopperde iemand. ,,Het is soms echt onleefbaar, maar daar wordt helaas door niemand naar gekeken. De beleidsrealiteit op het stadskantoor is helaas niet onze realiteit.’’

Wind benadrukte herhaaldelijk dat het voorliggende plan een voorlopig plan is. ,,Er is nog heel veel inspraak mogelijk. We gooien dit nu niet zomaar even bij u over de schutting. De Bankastraat moet veilig worden met zo min mogelijk overlast voor de omliggende straten. We hebben absoluut geen enkele straat bewust erbuiten gehouden. We staan open voor alle opmerkingen, ook na vanavond nog.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht