Volledig scherm
Oprichter van de stichting Barbara Muller in de vondelingenkamer in Papendrecht. © AD/Ilse van Driel

Moeder laat kindje achter in vondelingenkamer

Een moeder heeft deze maand haar kindje achtergelaten in een vondelingenkamer van stichting Beschermde Wieg uit Dordrecht. In welke van de negen vondelingenkamers van de stichting de baby is achtergelaten, maakt de stichting niet bekend. 

,,In verband met de privacy van de baby en de moeder maken we niet bekend in welke plaats en wanneer het kindje precies is achtergelaten'', zegt woordvoerder Kitty Nusteling van de stichting. Ook het geslacht van de baby wordt niet naar buiten gebracht. Er zijn vondelingenkamers in Papendrecht, Rotterdam, Den Haag, Groningen, Middelburg, Goes, Oudenbosch, Zwolle en sinds vandaag ook in Heerlen. 

Quote

Er was gelijk iemand ter plaatse om met haar in gesprek te gaan

De moeder van het kindje besloot deze maand haar kind achter te laten. Ze ging één van de vondelingenkamers binnen en heeft haar baby overgedragen aan de stichting. ,,Er was gelijk iemand ter plaatse om met haar in gesprek te gaan. Uiteindelijk besloot ze haar baby achter te laten in de armen van één van onze medewerkers. Dat vond ze een fijner idee dan het kindje in het bedje te leggen dat klaarstond in de kamer.''

De moeder wilde in eerste instantie anoniem afstand doen van de baby, maar koos er uiteindelijk toch voor haar gegevens achter te laten. Die informatie is in bewaring gesteld bij een notaris. Het kind kan daar vanaf de zestiende verjaardag terecht om zijn of haar identiteit te achterhalen.

Puzzelstukje 

De gegevens van de moeder zijn ook bekend bij de stichting. Ook hebben de moeder en het kindje allebei een 'puzzelstukje' gekregen van de Beschermde Wieg, zodat ze later weten dat ze bij elkaar horen, mocht er behoefte zijn aan contact. 

Volgens Nusteling gaat het goed met het te vondeling gelegde kindje, dat inmiddels is ondergebracht bij een pleeggezin. Het kindje is door de Dordtse burgemeester Wouter Kolff aangegeven bij de burgerlijke stand in Dordrecht, aangezien dat de vestigingsplaats is van de Beschermde Wieg. Kolff heeft de baby ook een naam gegeven. 

Bevalling 

De stichting, die in 2014 werd opgericht door Barbara Muller, heeft door de jaren heen honderden vrouwen geholpen met hun bevalling die door persoonlijke omstandigheden niet terecht konden bij reguliere hulpverlening. Niet eerder werd een baby op deze manier achtergelaten in een vondelingenkamer. 

Het te vondeling leggen van een kind onder de zeven jaar is bij wet verboden in Nederland. Er staat een celstraf van ruim vier jaar op en een boete van ongeveer 20.000 euro. De initiatieven van Beschermde Wieg worden gedoogd.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht

Poll

De sluitingstijden voor horeca in Dordrecht moeten:

  • Blijven zoals het nu is. Het is prima zo. (39%)
  • Alleen de sluitingstijden in het centrum loslaten en ondernemers zelf laten bepalen. (13%)
  • Alleen horeca buiten het uitgaanskerngebied twaalf keer per jaar de kans geven later dan 00.00 uur open te zijn. (11%)
  • Zowel sluitingstijden centrum loslaten als horeca buiten de kern meer ruimte geven. (37%)
971 stemmen