Volledig scherm
Ter illustratie. © Thinkstock

Mogelijk droneverbod boven molengebied Kinderdijk

De gemeente Molenwaard gaat onderzoeken of in het molengebied van Kinderdijk een droneverbod ingesteld kan worden. Dat onderzoek komt er op verzoek van een groep molenaars die tureluurs worden van de onbemande vliegtuigjes die om de haverklap opduiken rond de molens.

Molenaar Peter Paul Klapwijk sprak woensdagavond in tijdens een gemeenteraadsvergadering. Hij is in januari vorig jaar gaan turven hoe vaak er drones over het gebied vliegen. Het zou sindsdien gaan om meer dan 200 vluchten, waarbij de apparaatjes continu foto- en/of videobeelden maken. De molenaars klagen over verlies aan privacy als gevolg daarvan.

Indrukwekkende lijst

Het CDA en ChristenUnie dienden samen een motie in waarin het college opgedragen werd om te onderzoeken of zo’n verbod haalbaar is en hoe dat er dan zou moeten zien. Alle andere partijen steunden dat, net als het college. Burgemeester Dirk van der Borg noemde de lijst van 200 vluchten ‘indrukwekkend’.

Overigens is er nu al wetgeving dat drones niet mogen vliegen binnen 50 meter van bebouwing.

Wensballonnen

De raad bepaalde in dezelfde vergadering overigens dat het voortaan niet meer is toegestaan om wensballonnen boven het gebied te laten opstijgen. Dat verbod komt er ook op verzoek van de molenaars en de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk. Aanleiding daarvoor is dat rond de laatste jaarwisseling een brandende wensballon is terecht gekomen in een wiek van één van de molens.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht