Volledig scherm
Ter illustratie. © Thinkstock

Mogelijk droneverbod boven molengebied Kinderdijk

De gemeente Molenwaard gaat onderzoeken of in het molengebied van Kinderdijk een droneverbod ingesteld kan worden. Dat onderzoek komt er op verzoek van een groep molenaars die tureluurs worden van de onbemande vliegtuigjes die om de haverklap opduiken rond de molens.

Molenaar Peter Paul Klapwijk sprak woensdagavond in tijdens een gemeenteraadsvergadering. Hij is in januari vorig jaar gaan turven hoe vaak er drones over het gebied vliegen. Het zou sindsdien gaan om meer dan 200 vluchten, waarbij de apparaatjes continu foto- en/of videobeelden maken. De molenaars klagen over verlies aan privacy als gevolg daarvan.

Indrukwekkende lijst

Het CDA en ChristenUnie dienden samen een motie in waarin het college opgedragen werd om te onderzoeken of zo’n verbod haalbaar is en hoe dat er dan zou moeten zien. Alle andere partijen steunden dat, net als het college. Burgemeester Dirk van der Borg noemde de lijst van 200 vluchten ‘indrukwekkend’.

Overigens is er nu al wetgeving dat drones niet mogen vliegen binnen 50 meter van bebouwing.

Wensballonnen

De raad bepaalde in dezelfde vergadering overigens dat het voortaan niet meer is toegestaan om wensballonnen boven het gebied te laten opstijgen. Dat verbod komt er ook op verzoek van de molenaars en de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk. Aanleiding daarvoor is dat rond de laatste jaarwisseling een brandende wensballon is terecht gekomen in een wiek van één van de molens.

  1. Op Facebook is zo’n beetje alles Kudt
    PREMIUM
    COLUMN

    Op Facebook is zo’n beetje alles Kudt

    Nu weet ik heus wel dat Facebook nou niet bepaald een graadmeter van de werkelijkheid is. De gemiddelde reaguurder op dit ‘sociale’ medium wordt over het algemeen, zo blijkt uit onderzoek, zelden gehinderd door een gebrek aan feitenkennis, checkt nauwelijks bronnen (want ‘als het op Facebook staat, dan móet het wel waar zijn’), is taalkundig (daar hoef je niet eens onderzoek voor te doen) vaak matig onderlegd, heeft een sterke hang naar aandacht, of wil graag een beetje belangrijk gevonden worden (met pa, ma ,vrienden of eventuele partner zijn ze al lang en breed uitgediscussieerd) en voelt zich altijd een tikkie ‘ongehoord’ en onbegrepen.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht