Volledig scherm
Molen Souburgh in Alblasserdam. © Victor van Breukelen

Molenstichting wil molen Souburgh na restauratie gebruiken om les te geven

Voorzitter Peter de Waard van molenstichting Alblasserwaard en Vijfheerenlanden hoopt molen Souburgh in Alblasserdam na de restauratie te kunnen gebruiken voor educatieve doeleinden. Ze kan gebruikt worden om les te geven over de geschiedenis van waterbeheer, maar ook om jongeren kennis te laten maken met techniek, oppert hij.

,,We restaureren deze molen voor drie kwart miljoen euro, dat is veel geld om haar oneerbiedig gezegd een speeltje voor één molenaar te laten zijn.’’ Dankzij het feit dat de molen sinds kort een eigen toegangsweg gekregen heeft, kan ze dagelijks gebruikt worden. Vast staat in ieder geval dat er nooit iemand zal wonen: ,,Daar is de molen gewoon te klein voor.’’

De afgelopen tijd is de molen met uiterste precisie opgekrikt, zodat er een betonnen fundering onder gebouwd kon worden. Voordat de molen gebruikt kan worden, moet er nog veel werk verzet worden. Zo moet ze nog rechtop gezet worden omdat ze nu twaalf centimeter uit het lood staat. Het is de bedoeling dat Souburgh er in mei volgend jaar weer helemaal als een molen uitziet, compleet met wieken.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alblasserdam en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht