Volledig scherm
Geertje Peters en dochter Marion met de werkjes van Sjane de Haan (rechts) © Cees Schilthuizen

Montmartre op het Groothoofd

SFEERTJEKunst. Een tiental kunstenaars staat opgesteld in een halve kring rondom de terrassen, vlakbij het water. Kunst op het Groothoofd is deze zondagmiddag zoals het moet zijn: veelkleurig, in een heerlijke zomerzon.

Op uitnodiging van kunstenaars Onno de Bruyne en Teus Zantman laten kunstenaars uit Dordrecht en omgeving zien wat ze kunnen. En dat doen ze op een heel mooi plekje met uizicht op het drukst bevaren rivierenkruispunt waar de Beneden-Merwede, de Oude Maas en de Noord samenkomen. Nu is het rustig op de wateren. Enkel wat speedbootjes bonken over de golven heen.

Fotograaf Kees Dijkman, die hier vorig jaar ook al bij was, toont zijn werk in een enorme map die dient als zijn visitekaartje. Vol interesse duiken Henk en Elly Visser met hun dochter Marieke in de foto's. Het gezin doet een zondags rondje Dordt en komt eigenlijk toevallig langs. Vader Henk is zo artistiek niet, maar vindt het leuk om te kijken. Dochter Marieke is zangeres. ,,Zij heeft meer gevoel voor de kunsten'', vindt vader Henk.

Het verhaal gaat onder de foto verder.

Volledig scherm
De familie Visser bij het werk van Kees Dijkman. © Cees Schilthuizen

Terwijl de vriendelijke muziek van de band Black and Blond klinkt over het Groothoofd kijkt Geertje Peters zwijmelend naar de kleine blauwe schilderijtjes van de Dordtse kunstenares Sjane de Haan. ,,Ik wil er twee kopen'', klinkt het overtuigd uit de mond van Peters. Thuis wacht een witte muur op de kleine blauwe werkjes. Dochter Marion en schoonzoon Roel Verbruggen zijn het eens met haar keuze. ,,Ma schildert zelf ook'', vertelt Roel. ,,Amateur hoor!'', haast zijn schoonmoeder zich te zeggen. ,,Ma, ophouden nou. Het is prachtig wat je doet. Ja, ze is er zelf heel bescheiden over, maar er zitten prachtige werken bij die mij enorm aanspreken. En dat is precies wat goede kunst moet doen.''

Gekleed in een stoere rode tuinbroek en haar voeten stevig in zwarte schoenen gesnoerd zit de jonge Heide Lise Dings (21) te tekenen aan de kade.

De in Dordrecht geboren en getogen kunstenares is nu verhuisd naar Breda, maar is graag weer in Dordt. ,,Dit is echt een mooie locatie om te tekenen'', vindt de mooie kunstenares. Op haar tafeltje liggen de pronkstukken. Pentekeningen met duizenden streepjes, vol geduld op de juiste plaats gezet tot hele grasvelden verschenen bij mooie golvende kerkgebouwen op haar witte vellen.

Het grovere werk is verderop te vinden bij kunstenares Bikkel. De op Curaçao geboren en getogen wereldburger woont nu in Vlaardingen, maar komt graag naar het Dordtse Groothoofd. De globetrotter gaat dit jaar niet op vakantie, maar vindt deze zondagmiddagen aan het water als een vakantie. ,,De spirit die hier hangt, neem ik mee in mijn werk'', vertelt de kunstenares enthousiast, terwijl ze dikke klodders zacht gekleurde verf op een wit vel smeert.

Volledig scherm
Heide Lise Dings. © Cees Schilthuizen

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Poll

Moet het Albert Schweitzer ziekenhuis het boerkaverbod handhaven?

  • Ja (82%)
  • Nee (15%)
  • Ik weet het niet (3%)
1980 stemmen