Museum 1940-1945 in Dordrecht.
Volledig scherm
Museum 1940-1945 in Dordrecht. © Google Streetview

'Museum 1940-1945 moet kwaliteitsslag maken'

Het Dordtse Museum 1940 – 1945 moet professioneler gaan werken en meer kwaliteit leveren. Dat zegt het college van burgemeester en wethouders op basis van een onderzoek van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD).

Het onderzoek werd onder meer gedaan vanwege de commotie die dit voorjaar ontstond na de onthulling van een verliesregister, waarop de namen stonden van mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Dordrecht om het leven zijn gekomen. Ook de namen van Duitsers stonden op die lijsten. 

Bovendien heeft het museum al langere tijd uitbreidingsplannen. De gemeente vroeg daarom ook om aanbevelingen voor het collectiebeleid en de inrichting van het museum. 

Bestaansrecht

Volgens het NIOD heeft het museum zeker bestaansrecht, maar moet er wel een hoop gebeuren. Zo bestaat de collectie volgens de onderzoeker nu vooral uit een grote verzameling objecten die zonder veel samenhang tentoongesteld worden.

Een extern adviseur gaat de komende tijd samen met het bestuur kijken naar hoe ze het museum kunnen verbeteren. Aan de hand van dat onderzoek neemt de gemeente een besluit over de subsidie voor de komende jaren. Wel stelt ze alvast een bedrag van 25.000 euro beschikbaar voor het onderzoek dat wordt gedaan. 

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht