Volledig scherm
Christine Weijs en Jeroen Nipius, van de afdeling Vastgoed gemeente Dordrecht en Jan Kooijman, eigenaar van het pand. © Jarko de Witte van Leeuwen

Muur van Kruiskapel uit 1357 ontdekt aan de Voorstraat in Dordrecht

Tijdens een verbouwing zijn restanten van een Kruiskapel uit 1357 gevonden in de rechter zijmuur van het pand naast café De Tijd aan de Voorstraat. Dat heeft de gemeente Dordrecht vanochtend bekendgemaakt.

Jan Kooijman, de eigenaar van het pand, liet vorig jaar een bouwhistorisch onderzoek uitvoeren, omdat hij het pand wil verbouwen tot woon- en werkruimte. Bij dat onderzoek trof bouwhistoricus Jeroen Nipius, achter de gevel van het negentiende eeuwse Rijksmonument een rij gemetselde spitsbogen aan. Deze bleken van een kruiskapel uit de veertiende eeuw te zijn.

Vleeshouwers

,,Het was bij de gemeente al bekend dat er een kruiskapel was, maar waar die precies stond, was nog niet bekend”, laat Christine Weijs van de gemeente Dordrecht weten. Dat nu alsnog bekend is geworden waar de kruiskapel zevenhonderd jaren geleden stond, is volgens Weijs erg bijzonder.

De kruiskapel was een kerkje dat was gebouwd voor de toenmalige kruisbroeder. De kruisbroeders hadden bij de kapel ook een gasthuis ingericht, waar zij onderdak boden aan medebroeders en vreemdelingen. Met de Reformatie in 1572 nam het stadsbestuur de zorg voor inwoners en vreemdelingen over. Toen de kruisbroeders verhuisden namen vleeshouwers de kapel in gebruik om hier hun vleeswaren te verkopen.

,,De voorgevel is in de tussentijd ook aangepast, waardoor niemand meer wist waar de kapel stond. Dat deze dan alsnog wordt gevonden is erg bijzonder. Vooral omdat het om een heel oud stukje Dordrecht gaat”, legt Weijs uit.

Verbouwing

Nu er restanten van een Kruiskapel zijn gevonden, betekent dit niet dat eigenaar Kooijman niets meer mag wijzigen aan zijn pand. ,,Hij is zelf architect en heeft het oude bouwspoor meegenomen in zijn ontwerp. De geschiedenis blijft daardoor deels zichtbaar terwijl het pand toch verbouwd kan worden tot duurzaam woon- en werkhuis”, laat de gemeente in een verklaring weten.

Wat Kooijman precies gaat verbouwen is nog onduidelijk. ,,Hij heeft ons wel laten dat het niet de bedoeling is dat mensen bij hem gaan aanbellen, om naar de bakstenen te komen kijken”, laat Weijs weten.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht

Poll

Welke toekomst zie jij voor de koopavond in Dordrecht?

  • Koopavond zoals nu, op donderdagavond tot 21.00 uur (11%)
  • Koopavond op vrijdag tot 21.00 uur (42%)
  • Donderdag, vrijdag en zaterdag iets langer open, maar niet tot 21.00 uur (23%)
  • Schaf de koopavond lekker af (24%)
1962 stemmen