Volledig scherm
De brand in het wietkweekpand aan de Burgemeester Ypeijstraat in Sliedrecht. © Peter Stam

Negen maanden cel geëist tegen veroorzakers brand in Sliedrechts wietpand

Tegen twee Voorburgers, die verantwoordelijk zouden zijn voor een grote uitslaande woningbrand in 2017 in Sliedrecht, eiste de aanklager dinsdag in de Rotterdamse rechtbank celstraffen tot 9 maanden.

De 65-jarige Min-Shui H. hoorde de zwaarste straf ook eisen voor het kweken van wiet op twee etages van de Sliedrechtse woning. Zijn partner partner Guohua H. (55) hoorde voor haar geringere aandeel dezelfde celstraf eisen, maar dan daarvan 2 maanden voorwaardelijk.

Justitie wil ruim 151.000 euro ‘plukken’ van de veronderstelde criminele winst van het stel. Volgens Min-Shui verhuurde hij ‘slechts’ het door brand verwoeste wietkweekpand in de Burgemeester Ypeijstraat. Begin november 2017 veroorzaakte gerommel met de energievoorziening voor stroomdiefstal in de Sliedrechtse woning een grote brand. Daarbij raakte het pand zwaar beschadigd. Bij de brand kwam veel rook vrij. Burgemeester Bram van Hemmen van Sliedrecht was woedend.

De aanklager verwijt de twee verdachten veroorzaking van de brand. De al eerder voor een hennepplantage in Den Haag veroordeelde Voorburger heeft – volgens eigen zeggen – de Sliedrechtse huurwoning onderverhuurd aan een door een vrouw geleide Chinese bende om zijn grote schuldenlast aan te pakken. Hij wist dat er wiet werd gekweekt.

Uitspraak is op 4 juni.

Volledig scherm
Het pand aan de Burgemeester Ypeijstraat in Sliedrecht raakte zwaar beschadigd door de brand. © Politie Drechtsteden-Buiten
Volledig scherm
Het pand aan de Burgemeester Ypeijstraat in Sliedrecht raakte zwaar beschadigd door de brand. © Politie Drechtsteden-Buiten

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Sliedrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht