Volledig scherm
Het nieuwe hoofdkantoor van Fokker in Papendrecht. © Peter Koster

Nieuw hoofdkantoor van Fokker staat nog weken leeg

De verhuizing van Fokker Papendrecht naar het nieuwe hoofdkantoor, dat de gemeente Papendrecht voor het bedrijf heeft laten bouwen, heeft een half jaar vertraging opgelopen. Terwijl het fonkelnieuwe gebouw op park Slobbengros al in september gereed was, denkt het bedrijf er pas over zes weken in te trekken. 

De vertraging is veroorzaakt door de grote reorganisatie die moederbedrijf GKN Aerospace in september al aankondigde. Om kosten te besparen verdwijnen bij het concern wereldwijd 1000 van de 18.000 banen.

,,Het is logisch dat je het kantoor nog niet gaat inrichten als er mensen uit moeten, want na drie maanden kan alles weer anders zijn. Uitstel leidt dus niet tot afstel, al valt het wel op dat het kantoor zo lang leeg staat”, zegt fractievoorzitter André Stremler van Papendrechts Algemeen Belang (PAB), die contacten heeft met werknemers van Fokker.

Bezorgd

Andere partijen zijn wel bezorgd. Papendrecht investeerde 3,2 miljoen euro in het kantoor en leende Fokker nog eens 9,6 miljoen euro. Daarna kocht het ook de andere opstallen, zodat de gemeente al 29 miljoen euro in het bedrijf heeft gestoken.

Quote

Als Fokker na tien jaar vertrekt heeft de gemeente een probleem

Bert Grimmius

,,Dat is wel gemeenschapsgeld. Wij hebben dat altijd te risicovol gevonden en zijn daar van begin af aan tegen geweest’’, zegt GroenLinks-raadslid Bert Grimmius. In de contracten staat dat Fokker tien jaar lang de huur garandeert. ,,Maar als Fokker daarna vertrekt heeft de gemeente een probleem”, aldus Grimmius.

Vragen

D66 overweegt vragen te stellen aan het college van burgemeester en wethouders. ,,We willen weten hoe lang het college dit al weet”, zegt raadslid Trijntje van Es.

De PvdA vindt dat het college zich pro-actiever had moeten opstellen. ,,Ze moeten aan de voorkant bekijken wat daar gebeurt en het gesprek aangaan met Fokker”, zegt fractievoorzitter Derya Karso.

De woordvoerster van wethouder Pieter Paans laat weten dat het college ervan uitgaat dat Fokker snel in het gebouw trekt. Woordvoerster Marianne Mulder van het bedrijf bevestigt dat. ,,Wij herkennen ons niet in deze verhalen. We verwachten binnen zes weken in het nieuwe kantoor te zitten”, meldt ze.

Reageren? dd.brieven@ad.nl

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht

Poll

Moet Dordrecht straatmuzikanten weer toestaan?

  • Ja, met volledige vrijheid voor de muzikanten (24%)
  • Ja, maar alleen met een vergunning op vaste plekken en vaste tijdstippen (38%)
  • Nee, weg met die herrie (30%)
  • Wel of geen muziek, het is mij om het even (8%)
683 stemmen