Volledig scherm
Directeur Gertine Hazelaar van basisschool De Sterrekijker in Sterrenburg. © Rinie Boon

Nieuwbouw basisschool Sterrekijker markeert verjonging

Met een nieuw schoolgebouw denkt basisschool de Sterrekijker weer veertig jaar vooruit te kunnen. Maar de wachtlijsten zullen blijven.

Veel basisscholen in dit deel van de wijk Sterrenburg zijn veertig jaar oud en snakken naar nieuwbouw. Bovendien neemt hun leerlingenaantal toe. De Sterrekijker groeide anderhalf jaar geleden uit zijn gebouw aan de Boogschutter. ,,We kregen een nieuwe instroomgroep, waarvoor in het oude gebouw geen plek was'', vertelt directeur Gertine Hazelaar. ,,We wisten al dat er nieuwbouw zat aan te komen, maar toen moesten we toch verhuizen.''

Sfeer

De basisschool ging tijdelijk naar de voormalige vmbo-school aan de Eulerlaan. ,,Van buiten ziet het er niet uit, maar van binnen heeft het wel sfeer en vooral heel veel ruimte'', aldus Hazelaar. De school heeft nu brede gangen met klimwanden en een grote aula. Daarnaast kunnen basisschool en kinderopvang in hetzelfde gebouw zitten, iets wat onderwijskoepel H3O bij al zijn scholen heeft. Ook bij de nieuwe school aan de Boogschutter zit straks alles onder één dak. 

De eerste plannen zijn gepresenteerd aan de welstandscommissie. In 2018 moet de bouw beginnen en in 2019 hoopt De Sterrekijker te kunnen verhuizen. De nieuwe school wordt een rond gebouw van twee lagen dat tegen een jonger gebouw uit 2004 wordt aangebouwd. ,,In het midden krijgen we een centraal leerplein waar leerlingen uit verschillende groepen kunnen samenwerken. Daar zit ook een speellokaal waarvan de wanden open kunnen, zodat we een grote ruimte krijgen'', schetst Hazelaar.

Verjonging

De nieuwbouw markeert de verjonging in de wijk. In 2009 sloeg de gemeente nog alarm omdat het aantal basisschoolleerlingen drastisch zou dalen en scholen zouden moeten fuseren. Dat bleek mee te vallen. Terwijl wijken als Stadspolders inderdaad een daling laten zien, is in Sterrenburg sprake van een stijging.

De Sterrekijker kreeg er in de afgelopen drie jaar 50 leerlingen bij en heeft er nu 420. Volgens de prognoses zou dat aantal stijgen tot 500 in 2026, maar dat zal niet gebeuren. Hazelaar: ,,De nieuwe school wordt gebouwd voor 420 leerlingen. Dat betekent dat we net als nu met wachtlijsten moeten werken, want we krijgen meer aanmeldingen van kleuters dan we kunnen plaatsen.''

De nieuwbouw van De Sterrekijker is het startsein voor meer nieuwbouw. Zowel De Satelliet als Het Kristal gaan naar de Eulerlaan in afwachting van nieuwbouw.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht

Poll

Welke toekomst zie jij voor de koopavond in Dordrecht?

  • Koopavond zoals nu, op donderdagavond tot 21.00 uur (11%)
  • Koopavond op vrijdag tot 21.00 uur (42%)
  • Donderdag, vrijdag en zaterdag iets langer open, maar niet tot 21.00 uur (23%)
  • Schaf de koopavond lekker af (24%)
1962 stemmen