Volledig scherm
Foto ter illustratie © Rinie Boon

Nieuwe villawijken in Dordrecht

Dordrecht gaat de komende jaren nieuwe villawijken bouwen op Sportpark Amstelwijck, de sportvelden van OMC in Stadspolders en op het gesloopte scholencomplex aan de Noordendijk. De gemeente heeft de structuurvisie 2040 hiervoor aangepast. In de nieuwe wijken is ruimte voor zelfbouw, vrijstaande villa’s, twee-onder-een-kapwoningen en luxe appartementen.

Dordrecht wil de komende vier jaar 4000 nieuwe woningen bijbouwen. Uit regionaal woningonderzoek blijkt dat de stad vooral goedkope woningen heeft en dat er een groot tekort bestaat aan duurdere koopwoningen. Daar zouden er tussen de 1000 en 1500 van gebouwd moeten worden.

,,We hebben duurdere woningen nodig om hogere inkomens vast te houden. We zien de laatste tijd dat die groep vertrekt uit Dordrecht”, zegt wethouder Piet Sleeking. ,,Die bouwen we niet in de polders want die willen we groen houden, maar dan moet je wel wat anders te bieden hebben.”

Meest luxe

Op het voormalige schoolterrein aan de Noordendijk moet de meest luxe van de drie villawijken verrijzen. In het waterrijke en groene gebied kunnen maximaal zeventig vrijstaande- en twee-onder-een-kapwoningen in het topsegment komen.

Ook de woningen op de sportterreinen moeten in een parkachtige omgeving worden gebouwd. Sportpark Amstelwijck krijgt samen met het voormalige Refajaziekenhuis een woonbestemming. Hier moeten vooral vrijstaande woningen met grote tuinen komen, op kavels vanaf 250 vierkante meter, voor prijzen vanaf 350.000 euro. Ook mag 10 procent uit appartementen van minimaal 125 vierkante meter bestaan. Verder komen er kavels beschikbaar waar kopers hun eigen huis kunnen bouwen.

Lawaaioverlast

De ligging tussen snelweg A16 en de spoorlijn is een probleem voor de toekomstige villawijk. Het college wil forse maatregelen nemen om lawaaioverlast te voorkomen. Daardoor kan meteen de lawaaioverlast in de naastgelegen wijk Dordtse Hout worden verminderd.

Hoewel de gemeente vorig jaar nog twijfelde over woningbouw op sportpark Corridor in Stadspolders, kiest het college daar nu toch voor. Het wil geen kopie maken van het naastgelegen Visserstuin, maar een gevarieerde wijk bouwen met eenlaagse ouderenwoningen, zelfbouwkavels, vrijstaande villa’s met tuin, rijtjeswoningen en appartementen. Die twee laatste categorieën komen langs de drukke Hastingsweg. Zo ontstaat een bebouwde wand die het verkeerslawaai tegenhoudt voor het binnengebied.

Langs de Noordendijk wil het college een groenstrook aanleggen om nog een klein deel van de ecologische zone in stand te houden.

Dinsdag 6 november is er van 19.30 tot 21.00 uur een inloopavond over de plannen op het stadskantoor.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht