Volledig scherm
Ap Van Hees. © Van Der Wal Cees

Nieuwpoorts biertje is beste bier van Zuid-Holland

Brouwer van het beste bier van Zuid-Holland. Die titel schonk de jury van het tiende Delfste Bierfestival zondag aan Brouwerij De Blauwe IJsbeer uit Nieuwpoort.

,,Ik ben blij verrast dat we als winnaar uit de bus kwamen’’, zegt brouwer Ap van Hees enthousiast aan de telefoon. ,,Ineens werden we op het podium geroepen. Ik had het niet verwacht.’’

De Blauwe IJsbeer won met het biertje Klapschaats IJsbeer. Het is een variant op de bekende quadrupel, beschrijft Van Hees. Waar die van andere brouwers donker is en naar chocola, rozijnen of karamel smaakt, is die van hem blond en proeft ‘ie naar citrusfruit en vanille.

Quote

Na één biertje merk je hoe lekker hij is en dan volgen er ongetwij­feld meer

Ap van Hees

Klapschaats 

De naam Klapschaats heeft natuurlijk alles met ijs te maken. Maar de naam is ook gebaseerd op het idee dat je altijd twee klapschaatsen nodig hebt om vooruit te komen. ,,Na één biertje merk je hoe lekker hij is en dan volgen er ongetwijfeld meer’’, legde Van Hees eerder uit in deze krant. Het is, vindt hij, echt een uniek bier.

En dat vond de juryleden blijkbaar ook. Wat hen overigens precies overtuigde, weet Van Hees nog niet: het juryrapport krijgt hij nog. Maar dat het een mooie overwinning is, dat staat vast, vindt hij. Zo’n twintig brouwerijen uit de hele provincie deden namelijk mee met de wedstrijd, die georganiseerd werd door het Delfste bierlokaal Locus Publicus. En samen stuurden ze maar liefst zo’n veertig biertjes in. Wat de winst volgens hem extra knap maakt: zijn brouwerij is maar klein en hij runt hem met alleen zijn vrouw.

De wint geeft Van Hees moed om zich aan te melden voor de landelijke bierwedstrijd, de Dutch Beer Challenge. Die wordt komend voorjaar weer gehouden, tijdens de Week van het Nederlandse bier. ,,Dit jaar hebben we niet meegegaan, volgend jaar doen we natuurlijk wel.’’   

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht