Een ander azc, in Overberg
Volledig scherm
Een ander azc, in Overberg © AD/WilliamHoogteyling

Nog geen asielzoekers naar Leerdam

De beslissing of Leerdam 350 asielzoekers gaat huisvesten wordt pas na de jaarwisseling genomen. ,,Er is haast bij geboden, de nood is immers hoog, maar het besluit moet vooral zorgvuldig worden genomen," verklaart waarnemend burgemeester Rinus Houtman.

Waarnemend burgemeester Rinus Houtman in Leerdam.
Volledig scherm
Waarnemend burgemeester Rinus Houtman in Leerdam. © AD/RicardoSmit

Het college van burgemeester en wethouders had eerst het voornemen nog voor de jaarwisseling een 'ja' of 'nee' uit te spreken richting het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Dat deed begin deze maand het verzoek aan Leerdam om voor een periode van (minimaal) vijf jaar een groep van 350 vluchtelingen onder te brengen in het leegstaande Koningin Emmahuis aan het Oranjehof in Oost.

Een beslissing in 2014 blijkt echter niet haalbaar. Binnenkort is er een inloopavond, de uitkomst daarvan wordt meegewogen in het advies dat het college vervolgens doet aan de gemeenteraad. Hoewel de raad formeel niet hoeft te worden geraadpleegd, vindt het college dat gezien de gevoeligheid van de materie toch wenselijk.

De wens van het COA om vluchtelingen uit Syrië, Irak en Afghanistan in de Glasstad te huisvesten, leidt tot onvrede bij omwonenden. Tegenstanders zijn bang voor overlast en waardevermindering van hun huis. Positieve geluiden zijn er ook, zij het veel minder.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht