Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

NS wil vier keer per dag intercity Dordrecht-Eindhoven

De Nederlandse Spoorwegen willen vanaf volgend jaar vier keer per dag een intercity laten rijden tussen Dordrecht en Eindhoven. Dat staat in voorstellen voor de nieuwe dienstregeling, die ze vandaag presenteren.

De intercity moet dagelijks om zes uur, negen uur, één uur en vijf uur vanuit Dordrecht vertrekken en dan weer terugkeren. De sneltrein is tien minuten sneller dan de stoptrein. Voorwaarde is wel dat het Rijk, de gemeenten Breda en Dordrecht en de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant daarvoor geld geven.

De trein moet een klein beetje soulaas bieden voor het wegvallen, enkele jaren geleden, van de sneltrein naar Venlo. Daarvoor in de plaats kwam er wel een sneltrein Dordrecht-Breda. Die wordt echter nauwelijks gebruikt. Volgens de NS komt dat doordat die nauwelijks sneller is dan de stoptrein, terwijl de overstapmogelijkheden in Breda slecht zijn. Deze trein rijdt daarom alleen nog maar in de spits.

Blij met het plan

De Dordtse wethouder Rik van der Linden is verheugd, al erkent hij dat de financiering nog niet geregeld is. ,,Maar alle seinen staan op groen. Dat betekent dat de komende vier jaar Eindhoven weer op de borden van station Dordrecht staat. We zijn blij dat we de provincies en het ministerie aan onze zijde hebben gevonden.‘’ Het is de bedoeling dat de trein vier jaar lang blijft rijden, vertelt hij: ,,We voeren het gesprek met alle partijen over een structurele oplossing na 2025.‘’

D66 in Dordrecht is blij met het plan van de spoorwegen. Volgens woordvoerder Eelco de Vos is het een uitvloeisel van een motie van fractievoorzitter Rob Jetten, destijds nog gewoon Kamerlid, waarin staatssecretaris Van Veldhoven gevraagd werd naar een oplossing voor de slechte bereikbaarheid van Dordrecht.

Overigens wil de NS ook snellere treinen inzetten als stoptrein tussen Dordrecht en Roosendaal. Dat levert een tijdwinst van twee minuten op.

Volledig scherm
Veranderingen in dienstregeling NS per 2020. © NS

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht