Volledig scherm
Merwelanden in de Biesbosch © AD

‘Nu al?’ Blauwalg duikt vroeg op dit jaar

Het zwemseizoen is amper begonnen en er duikt al blauwalg op. Zwemplas De Merwelanden in de Dordtse Biesbosch kreeg half mei al een negatief zwemadvies.

,,We zeiden tegen elkaar: nu al? Dit is wel heel erg vroeg’’, zegt Henk Bronkhorst, hoofd beheer natuur- en recreatiegebied de Hollandse Biesbosch. ,,Misschien is het een gevolg van de extreem warme zomer hiervoor. Maar dat is slechts gissen.’’

Controle

Inspecteurs van de Omgevingsdienst Midden-Holland controleren tijdens het zwem-seizoen (1 mei tot 1 oktober) de kwaliteit van het water van de officiële zwemwaterlocaties in Zuid-Holland. Zodoende werd al op 17 mei dit jaar blauwalg geconstateerd in het water bij De Merwelanden.

Blauwalg kan leiden tot maag- en darmklachten, huidirritatie, misselijkheid, buikpijn, diarree, hoofdpijn, geïrriteerde ogen en leverschade.

Een week later kon het negatief zwemadvies weer worden ingetrokken. Uit monsters bleek dat de zwemkwaliteit was verbeterd. Zo snel? Bronkhorst: ,,Om de kwaliteit van het zwemwater weer op peil te krijgen, hebben we fris buitenwater binnengelaten en daarna het vuile water er weer uitgepompt.’’

Quote

De natuur laat zich niet dwingen. Het is een hardnekkig fenomeen

Henk Bronkhorst, Hoofd beheer natuur- en recreatiegebied de Hollandse Biesbosch

Hardnekkig

Als er veel voedingsstoffen in het water zitten en het is warm, kan dat een blauwalgenbloei veroorzaken. Een paar jaar geleden is de zwemplas bij de Merwelanden uitgebaggerd, om de voedselrijke sliblaag weg te halen. Maar daarmee is niet definitief afgerekend met de bacterie. ,,De natuur laat zich niet dwingen’’, zegt Bronkhorst. ,,Het is een hardnekkig fenomeen. Met het spoelen van het water hebben we het nu gered, maar als het écht heel warm is, is dat ook niet voldoende. Een echte oplossing is er nog niet. Ik denk dat er maar weinig zwemplassen helemaal vrij van zijn. Alleen in een zwembad heb je alles in de hand.”

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht