Volledig scherm
De bedoeling is dat zorgverleners in gesprek gaan met potentiële ouders, onder meer door met hen te praten over anticonceptie en hen daarbij te helpen. © ANP XTRA

‘Nu niet zwanger’ begeleidt kwetsbare vrouwen in Dordrecht en Zwijndrecht

De gemeenten Dordrecht en Zwijndrecht gaan kwetsbare potentiële ouders voor wie het vanwege complexe problematiek beter zou zijn geen kinderen te krijgen, intensief begeleiden. Het gaat dan bijvoorbeeld om daklozen, verslaafden of mensen met ernstige psychiatrische problemen.

Volgens de gemeenten gaat het om 'mensen die in deze fase van hun leven hun toekomstige kind geen veilige en gezonde leefomgeving en waarbij zorgen zijn dat hun problemen verder zullen toenemen bij het krijgen van een kind'. Dit nieuwe programma Nu Niet Zwanger zet in op intensieve begeleiding en is volledig op vrijwillige basis, benadrukken de gemeenten in een persbericht.

De bedoeling is dat zorgverleners in gesprek gaan met potentiële ouders, onder meer door met hen te praten over anticonceptie en hen daarbij te helpen. In andere gemeenten (Tilburg, Rotterdam) lopen dit soort projecten al langer en daar blijkt het goed aan te slaan. Meer dan 80 procent van de doelgroep besloot na de gesprekken de kinderwens uit te stellen. ,,Dat voorkomt veel persoonlijk leed'', stelt de gemeente.

Het CDA in Dordrecht riep vorig jaar op om vrouwen met problemen aan de pil te helpen, om zo ellende te voorkomen. De partij wilde zelfs proberen dat te verplichten, maar dat ging de rest van de raad te ver.

Het aantal Dordtse tienermoeders steeg het afgelopen jaar tegen de landelijke trend in.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht