Eén van de jachten die Oceanco bouwde in Alblasserdam. Vanaf later dit jaar worden de boten ook in Zwijndrecht gemaakt.
Volledig scherm
Eén van de jachten die Oceanco bouwde in Alblasserdam. Vanaf later dit jaar worden de boten ook in Zwijndrecht gemaakt. © Oceanco

Oceanco opent campus op voormalige Heerema-werf

Scheepjachtenbouwer Oceanco uit Alblasserdam gaat op de voormalige werf van Heerema in Zwijndrecht niet alleen dure pleziervaartuigen bouwen, maar ook technische trainingen en onderwijs geven aan zowel eigen personeel als mensen die worden ingehuurd. ,,Je zou het een bedrijfsschool kunnen noemen”, verduidelijkt wethouder Tycho Jansen.

Het bedrijf maakte gisteren in een verklaring bekend dat het op de onlangs aangekochte werf een 'onderwijscampus' gaat openen. Op dit opleidingscentrum geven experts in hun vakgebied les aan personeel.

De Zwijndrechtse wethouder Jansen (economie) wist 'op hoofdlijnen' al van de plannen van Oceanco voor het gebied, omdat de gemeente nauw betrokken was bij de verkoop van de werf van Heerma aan Oceanco. Zo zochten ambtenaren onder meer uit wat de vestiging van de scheepsbouwer en diens activiteiten op deze plek voor impact zouden hebben, onder meer voor de benodigde vergunningen.

Campus

Ook de vestiging van de educational campus, zoals de Engelse term luidt, was Jansen ter ore gekomen. ,,Erg goed dat een bedrijf zoveel wil investeren in het personeel”, vindt de wethouder, die er op wijst dat ook Heerema voorheen zo'n eigen opleidingscentrum had voor werknemers.

Quote

Erg goed dat een bedrijf zoveel wil investeren in het personeel

Tycho Jansen, Wethouder

Oceanco zegt in de bekendmaking dat met de trainingen en het onderwijs de 'standaarden in de industrie naar het hoogst denkbare niveau kunnen worden gebracht'. ,,En hiermee verzekeren we ons van een gekwalificeerd personeelsbestand voor toekomstige bouw.”

Brainpark

De werf wordt vanzelfsprekend voor het grootste deel gebruikt voor de (af)bouw van de miljoenenjachten die Oceanco over heel de wereld verkoopt en voor de reparatie en onderhoud daarvan. Daarnaast stelt de scheepsbouwer ruimte beschikbaar aan andere bedrijven waarmee het in de maritieme sector samenwerkt.

Quote

Dit past binnen onze strategie om vooruit te denken

Oceanco

Idee hierachter is, zo zegt het bedrijf in de toelichting, om een soort 'brainpark voor superjachten' te maken. ,,Dit past binnen onze strategie om vooruit te denken; om een infrastructuur te maken waar meerdere bedrijven samen kunnen komen die de superjachtindustrie dienen. Met de kantoren en workshops in één gebied en door het werk zij aan zij te doen, kunnen we kennis en ervaring delen”, aldus Oceanco.

Snelle start

Het bedrijf was gisteren verder niet bereikbaar om te vertellen wanneer de werf onder handen wordt genomen om die in gebruik te nemen. Wethouder Jansen kent evenmin een datum, maar verwacht dat dit binnen afzienbare tijd is. ,,Ze willen er snel mee starten. Binnen enkele weken of maanden.”

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alblasserdam en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht