Volledig scherm
© Synode

Ode aan de Synode op een rijtje: dit is er 6 maanden lang te doen in Dordrecht

Bijna iedereen heeft er inmiddels wel van gehoord: de Ode aan de Synode in Dordrecht. Dit jaar is het 400 jaar geleden dat Dordrecht een half jaar lang het centrum van Europa was tijdens de Dordtse synode. Dit staat er op de agenda komende tijd.

De hele stad staat de komende tijd op zijn kop. Overal worden evenementen georganiseerd en op verschillende plekken kun je proeven, shoppen en bekijken. Hieronder zijn een paar activiteiten uitgelicht. Weet je niet precies wat de Synode is? Dan is dat hier te lezen.

De opening van Ode aan de Synode

Op 10 november is de officiële opening speciaal voor genodigden in de Augustijnenkerk. Koning Willem-Alexander komt daarvoor om 18.30 uur naar de Augustijnenkerk. Het programma is te volgen via een live-stream op de Facebook-pagina van het Dordrechts Museum. Rond 19.00 uur zet de koning op het plein van Het Hof van Nederland symbolisch een robotarm in werking die de komende negen maanden de Statenbijbel overschrijft. 

Daarna wandelt Willem-Alexander door de Kloostertuin, via het Augustijnenkamp en de Lastig Eendstraat naar het Dordrechts Museum, daar opent hij de tentoonstelling Werk, bid & bewonder. Om 20.00 uur gaat de koning weer weg. 

De Ode aan de wat...?

Voor de mensen die niet precies weten wat de Synode nou eigenlijk inhield, wordt er op woensdagavond 14 november om 19.45 uur een levendige voorstelling gegeven door Donald Sinnema. Een kans om op een losse, laagdrempelige en humorrijke manier meer te weten te komen over deze kerkvergadering met impact op vandaag de dag. 

Alle wegen leiden naar... Dordrecht

De synode werd bezocht door officiële delegaties uit de hele protestantse wereld. Bezoekers kwamen uit Nederland, Duitsland, Engeland, Denemarken, Schotland en Zwitserland. Ze kwamen over het water met de boot of via paard en water over het land. Een vijftal kunstenaars maakt een aantal van deze reizen opnieuw. Deze verhalen zijn hier te vinden.

Street art

Er wordt een aantal thematische muurschilderingen gemaakt. De komende maanden zal in en om het centrum van Dordrecht een serie kunstwerken verschijnen. 

Volledig scherm
© Ilse van Driel

Theater in Hotel Bellevue

In Hotel Bellevue wordt vanaf maart meerdere keren een theaterproductie genaamd Gast! gespeeld. Het project gaat over het thema gastvrijheid in Dordrecht toen en nu. In Gast! wordt het publiek meegenomen door de poort en de diverse kamers en vertrekken van Hotel Bellevue waar ze personeel en gasten van 400 jaar geleden en van nu ontmoeten. Meer informatie is hier te vinden. 

Rondvaart door de binnenstad

Elke zaterdag in mei kun je in de Freaternità een rondvaart maken door de Dordtse binnenstad. Schipper en gids Sirio Barone en Johan Leemkuik als gids/interviewer leiden je rond. Er zijn twee opstapplaatsen: Pottenkade en Mattenkade. Deze plekken zijn herkenbaar aan een bank in de vorm van een hartje. Meer info is hier te vinden.

Was dat het?

Er is nog ontzettend veel meer te doen deze zes maanden. Zo is er bijvoorbeeld nog muziek, worden er films getoond in The Movies en er zijn synodewandelingen te maken via de vvv. Voor alle activiteiten, kun je terecht op de website van Ode aan de Synode. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht

Poll

De Dordtse koopavond verplaatsen van donderdag naar vrijdag, goed idee?

De Dordtse koopavond verplaatsen van donderdag naar vrijdag, goed idee?

  • Ja, koopavond op donderdag heeft zijn langste tijd gehad (85%)
  • Nee, houd de koopavond gewoon op donderdag (15%)
980 stemmen