Dit bord staat bij supermarkt Öz-Ka in de Dordtse wijk Krispijn.
Volledig scherm
Dit bord staat bij supermarkt Öz-Ka in de Dordtse wijk Krispijn. © Ingrid de Groot/AD

Offerdier op de stoep in de aanbieding

Niet alledaagse folklore in de Dordtse wijk Krispijn. Waar supermarkt Öz-Ka aan de Roemer Visscherstraat al vroeg in het jaar op de stoep offerdieren te koop aanbiedt voor het Offerfeest van 31 augustus tot 4 september.

Een hele geit kost 200 euro en voor een stuk stier moet 325 euro worden betaald, blijkt uit het reclamebord op de stoep. Een hele stier kost 2000 tot 3000 euro, rekent de ondernemer voor.

,,We krijgen al veel reacties", zegt de eigenaar van de populaire supermarkt die in zijn winkel klanten heeft uit heel de wereld. ,,Russen, Turken, Nederlanders, Marokkanen, Bosniërs en Arabieren", somt de ondernemer op. ,,We zijn internationaal."

Vergelijken

Veel interesse is er volgens hem al voor de offerdieren. Mensen blijven bij het bord stilstaan. ,,Ze vergelijken de prijzen."

Quote

Je moet erbij zijn. Je moet wel zien dat er echt halal geslacht wordt

Eigenaar supermarkt Öz-Ka

De eigenaar van de winkel haalt de dieren bij een boer. ,,Ik ben er zelf bij", beaamt hij. ,,Je moet erbij zijn. Je moet wel zien dat er echt halal geslacht wordt."

Daarbij moet de slager een volwassen islamitisch persoon zijn en mag het dier geen pijn lijden. Het mes moet vlijmscherp zijn.

Van kritiek op het onverdoofd ritueel slachten wil de ondernemer niks horen. Want het dier is volgens hem direct dood. In een doorsnee slagerij lijden dieren bij het slachten volgens hem veel erger. ,,Dan zijn ze een tijd half levend én half dood."

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht