Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie. © ANP

OM: Moeder die kinderen zwaar mishandelde hoeft cel niet in

Justitie eist ontslag van rechtsvervolging van een moeder (53) uit Zwijndrecht die elf jaar haar twee kinderen zwaar zou hebben mishandeld. Volgens justitie is de vrouw volledig ontoerekeningsvatbaar en kan ze daarom niet verantwoordelijk worden gehouden voor haar daden. De vrouw zegt dat ze onschuldig is, en ze houdt vol dat ze bij haar volle verstand is.

Ze gilde vandaag in de rechtbank in Dordrecht alles bij elkaar. Moeder Els B. (53) uit Zwijndrecht die vervolgd wordt voor mishandeling van haar twee kinderen (nu 19 en 18 jaar) verloor haar zelfbeheersing volledig. 

Het ging door merg in been. ,,Kinderen! Ik heb altijd van jullie gehouden! Ik heb het niet gedaan. Ik heb jullie altijd lief gehad. Liegbeesten", gilde ze tegen haar twee geschokte kinderen die de zaak volgden op de publieke tribune.

De vrouw die verweten wordt dat ze met haar volle gewicht bovenop haar dochter T. zou zijn gesprongen, met een vaatdoek in gezichten sloeg en volgens haar kinderen hysterisch in haar blote borsten voor hen danste, verloor zichzelf volledig aan het einde van de zitting. Elf jaar lang zou de moeder haar kinderen in het gezin geschopt, gekrabd, geslagen en vernederd hebben, maar de vrouw betwist dat.

Misbruik 

Quote

Ik heb jullie altijd lief gehad. Liegbees­ten

Vader Gerard de W. was twee jaar geleden al veroordeeld voor de jarenlange seks met zijn dochter. Vanaf haar kleutertijd misbruikte hij zijn kind soms twee keer per dag. De man zei twee jaar geleden op de zitting dat hij dacht dat zijn aanrakingen wel binnen de lijntjes waren gebeurd: ,,Ik vind dat het op een goede manier is gebeurd", zei hij.

De zoon kreeg voor straf urine en ontlasting in zijn mond, hij moest sambal eten en net zoveel water drinken tot hij moest overgeven. Met hem had de vader één keer seks om te kijken of hij homo was. De vader is in het hoger beroep veroordeeld tot vijf jaar cel en tbs.

Ontoerekeningsvatbaar 

Moeder Els had een contra-expertise gevraagd. De vrouw was twee jaar geleden door deskundigen volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard als gevolg van een hersenoperatie die ze onderging in 1993. Justitie eiste daarom ontslag van rechtsvervolging.

Maar de vrouw houdt vol dat ze wel toerekeningsvatbaar is en zegt onschuldig te zijn. Van het seksueel misbruik had ze wel vermoedens gehad, maar ze had het niet zeker geweten.

Deskundigen zeggen na het nieuwe onderzoek opnieuw dat ze verminderd toerekeningsvatbaar is, en mogelijk zelfs volledig ontoerekeningsvatbaar. Justitie houdt daarom vast aan ontslag van rechtsvervolging. Daaruit vloeit voort dat de vordering van de kinderen, vanwege materiële en emotionele schade, niet ontvankelijk moet worden verklaard. 

'Ik mis jullie'

In haar laatste woord richtte Els zich direct tot haar kinderen: ‘Bij deze wil ik jullie uit liefde begroeten. Ik mis jullie’, begon de vrouw geëmotioneerd. Ze werd direct onderbroken door de rechtbank. ,,U richt zich nu tot de kinderen en niet tot de rechtbank. U heeft gewoon een contactverbod", aldus de rechtbank die de vrouw het zwijgen oplegde.

Els schreeuwde terug dat ze het afgrijselijk vond. ,,Hoe kunnen jullie zo mijn kinderen afnemen. Hoe kunnen jullie zo liegen.’’

Kort daarna verviel de vrouw in complete hysterie. Verwijten makend, maar ook overstuur liefde betuigend. Haar kinderen hoorden het in complete schok aan en verlieten snel de zittingszaal. De uitspraak van de rechtbank is 13 oktober.

'Niemand greep in'

Familieleden van het gezin hadden twee jaar geleden al aangekaart dat de jongen en het meisje veel bespaard had kunnen blijven. Tientallen keren was door tal van familieleden en bekenden alarm geslagen bij Jeugdzorg over de situatie in het gezin. De instanties kwamen er wel over de vloer, maar niemand greep echt in, was het verwijt. De zaak was uiteindelijk aan het rollen gebracht door het meisje die in het geheim opnames maakte van haar vader met haar mobiele telefoon. Haar broer hield een dossier bij van alle mishandelingen. 

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht